"Dalího dílo je neobyčejně rozsáhlé, my prezentujeme jeho méně známou část," řekl dnes novinářům ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. "Lidé totiž znají Dalího hlavně z velkých pláten, vystavených v muzeích ve Španělsku nebo ve Spojených státech," doplnil kurátor Vassili Kessaouri ze společnosti Sarl Amiencom, která o sbírku na její cestě po evropských muzeích pečuje.

Návštěvníci na Špilberku do 6. dubna najdou například litografie, které Dalí vytvořil jako ilustrace k životopisu italského sochaře Benvenuta Celliniho. Další celek tvoří dřevoryty inspirované Danteho Božskou komedií. Objednala si je italská vláda v 50. letech minulého století k uctění jubilea renesančního spisovatele. Italská veřejnost však nelibě nesla, že úkol získal provokující Španěl. Z původní zakázky proto sešlo, výtvarník přesto svou práci dokončil.

Dalí proslul obrovskou výkonností a přesahem do jiných uměleckých oborů, navrhoval šperky, módní doplňky i dekorace. Na sklonku života se dokonce podepsal i pod kosmetiku pro muže i ženy. Část z těchto méně známých prací ukazuje i výstava na Špilberku. Návštěvníci si prohlédnou medaile, reliéfy, drobné předměty ze stříbra, bronzu i zlata, ale také malované keramické dlaždice, talíře a popelníky.

K raritám patří medaile vytvořené pro fotbalové mistrovství světa v Mexiku, viněty pro vinařství Chateau Mouton Rothschild, návrhy poštovních známek a reliéf připomínající 3000 let od založení Jeruzaléma. Brněnské uvedení výstavy je rozšířeno o slavné snímky, na kterých Dalího zachytil český fotograf Václav Chochola.

Dalí, jenž žil v letech 1904 až 1989, patří k nejznámějším malířům 20. století. Jeho stěžejní dílo je ovlivněno surrealismem, jemuž zůstal věrný prakticky po celý život. Nejslavnější obrazy jsou plné mystických a snových výjevů, ovšem po řemeslné stránce jsou zpracovány akademickým způsobem a s téměř fotografickou přesností.