„Podkladem pro Temnalónu se stala především pozorování ze sondy Suomi NPP, která od roku 2012 monitoruje naši planetu z výšky asi osm set kilometrů a dokáže zaznamenat noční světla s šestkrát větším prostorovým rozlišením a 250násobným dynamickým rozsahem než předcházející detektory,“ řekl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Lampy i lodě rybářů

Snímky jsou tak přesné, že umí podle Duška zachytit jednotlivé pouliční lampy nebo rybářské lodě. „Aby však mohla vzniknout kompletní mapa nočních světel na celé planetě Zemi, bylo potřeba tří týdnů pozorování, během nichž 312krát přelétla oba zeměpisné póly a pořídila 2,5 terabajtu dat,“ vysvětlil ředitel hvězdárny.

Pomocí speciálních algoritmů byl následně odstraněn vliv mraků i jiných přírodních zdrojů světla. „Na Temnalóně jsou zobrazena lidská sídla, některé dálniční tahy, ostře střežené hranice. U severního a jižního pólu najdete prstenec polárních září, tedy oblast, kde se tento přírodní jev vyskytuje nejčastěji,“ dodal Dušek.

Festival planet se uskuteční i druhý prázdninový měsíc a to od 1. do 8. srpna. Brněnská hvězdárna vytvořila už v roce 2019 model Měsíce - Lunalónu, o rok později zmenšeninu Země – Terralónu, v roce 2021 to byl Marsmeloun, který představuje Mars a loni to byla Heliosféra zobrazují model Slunce.

VIDEO:Brněnská hvězdárna a planetárium nechala vyrobit obří model Slunce.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská hvězdárna a planetárium nechala vyrobit obří model Slunce. Hvězdárna a planetárium Brno

Fotogalerie
28 fotografií