Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Keltské dobroty i swingová tančírna: Brno v srpnu zasype nadílka festivalů

/
  • Keltské dobroty i swingová tančírna: Brno v srpnu zasype nadílka festivalů.
    6. srpna 2022 ● 09:13

    V covidové době se nemohly konat, letos se v Brně s festivaly roztrhl pytel.  Netradiční podívanou, včetně irských tanců a ohňové show, nabídne keltská slavnost Lughnasad. V unikátním prostředí přímo před pevností Veveří v rámci festivalu Hrady vystoupí Anna K nebo David Koller. Hudební, divadelní, filmová a taneční vystoupení zaplní Brno v rámci festivalu Uprostřed.

  • 1.

    Ohňová keltská show

    Do dávných keltských časů se mohou Brňané přenést už první srpnový víkend. Na hradě Veveří se v sobotu koná festival Lughnasad. Pojmenovaný je po keltské slavnosti, oslav počátků sklizně. Lidé se tehdy radovali, že mají úrodu. Součástí programu bude výuka irských tanců, přehlídka koní i ohňová show. Ve stáncích s řemeslnými výrobky budou prodávat kovotepci, šperkaři nebo filcaři oblečení v dobových kostýmech. Nározně předvedou jak se žilo za časů keltských předků.

    Ohňová keltská show
    Autor: Markéta Malá

  • 2.

    Brazil Fest s alegorickými vozy

    Největší latino událost v České republice bude hostit Brno až do neděle 7. srpna. Festival zahájí dva brazilská kytaristka Cristina Azuma a oceněný hudebník Paolo Bellinati. Hlavní atrakcí Brasil Festu bude karnevalový průvod srdcem Brna s alegorickými vozy. „Letos jsem se vydala opět do Brazílie na vysněný karneval, ten se ale bohužel na poslední chvíli přesunul. A tak se moc těším, že si v karnevalovém průvodu zatančím doma, v naší krajině,“ svěřila se tanečnice Veronika Lálová.

    Brazilský karneval, keltské dobroty i swingová tančírna: Brno v srpnu zasype nadílka festivalů
    Autor: Archiv TIC, Michal Růžička

  • 3.

    Originální prostředí festivalu Hrady

    Středověkou atmosféru nabídne festival Hrady. Koncerty se uskuteční 12. a 13. srpna v unikátním prostředí přímo před pevností Veveří. Vystoupí například Tomáš Klus, Anna K. nebo Chinaski. V ceně sobotního lístku je i vstup na prohlídkové okruhy hradu. „Právě možnost spojení hudebního zážitku s návštěvou památek je to, co už sedmnáct let dělá festival jedinečným,“ tvrdí organizátor Michal Šesták. Na festival Hrady mohou návštěvníci přijít i v dobových kostýmech, součástí festivalu je totiž také karneval a vyhlašována bude nejhezčí maska. Z Brna putuje festival v srpnu ještě na Bouzov a do Hradce nad Moravicí.

    Originální prostředí festivalu Hrady
    Autor: Markéta Malá

  • 4.

    Swing a folklor na festivalu Uprostřed

    Brněnský festival Uprostřed, který se koná po celý srpen, představuje místní umělce. Návštěvníky čeká hudební nadílka od folkloru přes rock’n’rollový návrat do padesátých let. Součástí budou i divadelní, filmová a taneční vystoupení. „V krásné atmosféře Denisových sadů vás roztančí swingová tančírna s ukázkovou lekcí tance. V zahradě vily Tugendhat se vrátíme do 20. let s němým filmem Ztracený svět za hudebního doprovodu Toma Holiče,“ upřesnila manažerka TIC Hana Novosadová.

    Swing a folklor na festivalu Uprostřed
    Autor: Archiv TIC, Michal Růžička

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy