Jeden samec a tři samice se ubytují na vrcholu Mniší hory. „V novém zděném objektu o zastavěné ploše 65,7 m2 se počítá se třemi ubikacemi pro pštrosy a nebudou samozřejmě chybět ani dva výběhy. Projektová dokumentace na vybudování nových ubikací je již hotová a máme i platné stavební povolení,“ upřesňuje první náměstek primátorky Petr Hladík.

Video
Video se připravuje ...

V brněnské zoo se narodili čtyři klokani a bude se stavět nový domeček pro pštrosy. Markéta Malá

Velbloudi a klokani

Zoo Brno tak po pěti letech bude opět chovat pštrosy. Předpokládané náklady na realizaci stavby jsou 5,5 milionu korun. „Pštrosi byli původně v expozici se žirafami a zebrami, do tohoto výběhu se ale nevrátí. Skladba v expozicích je vždy taková, aby byla co nejméně konfliktní. Odborníci vědí, které zvíře s kterým je vhodné kombinovat,“ vysvětluje mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Než se do brněnské zoo opět přestěhují pštrosi, mohou návštěvníci brněnské zoo obdivovat několik dní stará mláďata koz, mary stepní a další miminka. „Narodili se dva velbloudi, dva noví takini, a máme baby boom mezi klokany. Vyskakují postupně z kapes svých maminek. Dva klokani jsou ještě v bezpečí vaku, ale během několika týdnů už budou v průchozí expozici poskakovat čtyři nová mláďata,“ usmívá se Brindzáková.

Velký zájem

Zahrada se v souvislosti s koncem nouzového stavu otevřela v pondělí 12. dubna po téměř čtyřech měsících. „Hned první den jsme byli překvapeni z velkého zájmu, přišlo 1400 lidí. V našem rozlehlém areálu o velikosti 25 hektarů se tisícovka lidí lehce rozprostře. Vážíme si, že lidé na zoo nezapomněli, i když byla zavřená.  Za první tři měsíce tohoto roku se vybralo téměř tři miliony korun v rámci různých akcí na podporu zoo,“ tvrdí mluvčí.

Fotogalerie
10 fotografií