Pořadatelé letos cílí hlavně na zážitky. Slibují, že pryč je doba tradičního rozdávání letáků. „Pavilon F se proměnil v zónu plnou jídla. Lidem vaří kuchaři z vybraných restaurací z gastromapy Lukáše Hejlíka,“ řekl ředitel veletrhů Petr Maliňák. Kromě národních specialit ochutnají návštěvníci laskominy z Thajska, Španělska, Afriky, Srí Lanky či Mexika.

Ojedinělý zážitek pro silné povahy pak slibuje sobotní pokus maxijedlíka Jaroslava Němce. Pokusí se totiž do sebe nasoukat menu složené z nejsmradlavějších jídel na světě. Podávat se bude islandská specialita Hákarl, ryba Surstromming a jako desert ovoce Durian.

Maxijedlík Němec má zřejmě zažívací ústrojí z jiné planety. „Hákarl jsem ještě nikdy nejedl. Sám jsem zvědavý. Rybu surstromming jsem ale snědl jako jediný na světě i s kostmi,“ pochlubil se jedlík.

Vražedná kombinace páchnoucího žraloka a uleželého sýra

Hákarl je islandský nakládaný pokrm ze žraločího masa. Krev těchto paryb obsahuje velké množství močoviny. Proto je jejich maso pro člověka jedovaté a vyžaduje před konzumací zvláštní úpravu. Je podrobeno kvašení pod velkým tlakem, při kterém z něj škodlivá tekutina vyteče.

Fermentované maso se dva měsíce suší v průvanu, pak se odstraní tmavý povlak a maso se nakrájí na kostičky které konzumenti napichují párátkem. Jídlo páchne po čpavku a chuť připomíná uleželý sýr.

Vstupenka na čtvrtek, který patří odborné veřejnosti, stojí 500 korun, na další dny 180 korun, přes internet 140 korun. Veletrhy denně otvírají v 10.00, končí v 18.00, v neděli v 16.00.

VIDEO: Maxijedlík Jaroslav Němec spořádal kilo vánočního cukroví za 7 minut.

Video
Video se připravuje ...

Maxijedlík Jaroslav Němec spořádal kilo vánočního cukroví za 7 minut TV Blesk Zdeněk Matyáš