Doboví kovotepci, šperkaři, či filcaři ukazovali, jak se za časů našich keltských předků žilo. „Mezi řemeslníky jsou převážně šperkaři, hrnčíř, kovář, tvůrci keramiky, dobových malovaných kamenů, je možno zakoupit si dřevěné hračky,“ vypočítává kastelánka hradu Veveří Lenka Florková.

Video
Video se připravuje ...

Keltské slavnosti v Brně. mm

Bubenické jammování a dudáci

Festival, který se konal letos již pošestnácté, je pojmenován po keltské slavnosti – Lughnasadu. „Mají čtyři hlavní svátky, tento je jeden ze dvou pozitivních, veselých. Lidé se radovali, že mají úrodu, chleba. Jedná se o počátek sklizně, svátek úrody, žní,“ říká Vilém Dvořák z neziskové organizace Klub českých turistu Kudrna.

Atraktivní byl i doprovodný hudební a taneční program. Představilo se dudácké sdružení Skotský pes, irské tance La Quadrilla. Úvodní koncert zajistila legendární bretoňská kapela Gwalarn. „Nejvíc mě zaujalo bubenické jammování a dudácké ukázky,“ usmívá se jeden z návštěvníků Petr Kroupa.

Kabáti v sukních přinesli energii

Na závěr programu se konala ohňová show a byla představena galská kapela, která hraje rockovou hudbu. „Energie musí gradovat, a proto jsme na závěr programu vybrali Claymore. Mají tři dudáky, úžasného energického zpěváka, který se podobá Pepovi Vojtkovi. I proto se jim říká Kabáti v sukních,“ říká Dvořák.

Fotogalerie
9 fotografií