Na Moravě totiž uhodil netrpělivě očekávaný, dokonce přímo požehnaný mráz! Ve čtyři ráno, proto vyrazil vinař se svými 14 brigádníky na Přítluckou horu. Úkol byl jasný: Bleskem posbírat z vinice zmrzlé hrozny Pálavy.

Vajbarovi z něj vyrobí unikátní a vzácné ledové víno. Zima venku byla jaksepatří krutá. Teplota se pohybovala kolem -10°C, pocitově -14°C. Ven vyhnal kýžený holomráz i vinaře z Valtic, Dolních Dunajovic a Novosedel. Svolávali se v nekřesťanskou noční hodinu telefonicky.

„Šli jsme do hory nejdříve v historii vinařství. Běžně sbíráme o vánocích nebo v lednu,“ svěřil se Blesku Dominik Vajbar. Hrozny pro ledové víno se totiž smí sbírat jen tehdy, je li teplota nižší než -7°C.

A hrozny se musejí okamžitě, ještě zmrzlé, vylisovat. „Nasbírali jsme 1 760 kilo hroznů, nateklo nám z nich 550 litrů moštu při cukernatosti 36 stupňů,“ pochlubil se rakvicko-zaječický vinař.

Je to i risk

Nechávat si hrozny pro ledové víno je riskantní. „Vloni se třeba hrozny mrazů nedočkaly. Ještě předtím je ve vinici zničila hniloba,“ upozornil Dominik Vajbar. Občas je také sežerou špačci nebo někdo ukradne.

Co je ledové víno?

Velká vzácnost a lahůdka! Nedělá je zdaleka každý. Vinaři jej lisují ze zmrzlých hroznů, teplota při sklizni musí být podle zákona nejméně -7°C. Vína jsou vždy přívlastková, sladká a vynikají výrazným aroma. Vyrábí se z pozdních odrůd – ryzlinků, chardonnay, sauvignonu, Pálavy nebo veltlínu. Láhev 0,2 l přijde klidně i na pětistovku. Jsou vhodná k archivaci.