Do Brna dorazil sedmiletý samec kočky pouštní Aba, který se narodil v Zoo Tallinn a v expozici pavilonu Tropické království doplnil samici Evu. Ta v brněnské zoo vychovala spolu se samcem Osirisem celkem deset mláďat. Osiris byl ale výrazně starší než Eva a letos v červenci uhynul.

Oproti své samici je výrazně starší i samec kočkovité šelmy jaguarundi Fox. Podle chovatelů už pravděpodobně není plodný, protože od úspěšného odchovu v roce 2015 se samicí Fionou další mláďata neměli.

 „Obě samice jsou přitom v reprodukčním věku, proto jsme jim ve spolupráci s koordinátorem záchovného programu a monitorem chovu hledali nové partnery,“ uvedla kurátorka savců Dorota Gremlicová.

Do brněnské zoo tak nově přibyl i chovný samec jaguarundi, který se narodil loni v Poznani. Zabydluje se v expozici pavilonu opic, samici Fioně se představí v nejbližších dnech. Jaguarundi jsou velké zhruba jako kočky, vzhledem ale připomínají spíše pumy. Zajímavostí je, že se často výrazně liší zbarvením. Například Fiona je šedá, Fox rezavý.

Oba kocouři se po příjezdu podle chovatelů rychle aklimatizovali a spojení Abby s Evou bylo bez komplikací. Starého kocoura Foxe čeká klidný důchod v péči jeho chovatelky.

Brněnská zoo také předvedla, jak se snaží zvířata zabavit, aby nezlenivěla a nebyla frustrovaná. Vytváří pro ně situace, do kterých by se dostala ve volné přírodě, například je nutí dobývat potravu podobným způsobem.

VIDEO: V létě se do brněnské zoo vrátili po 14 letech i lvi. Od Kivy  a Bolka se také očekávají potomci.

Video
Video se připravuje ...

Kivu a Bolek už se zabydlují ve své nové expozici Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
17 fotografií