Na zámku ve Valticích se památkáři pokouší vytvořit stálou expozici Hedvábné cesty a dějin civilizací Starého světa, tedy muzeum, které v Evropě nemá de facto žádnou obdobu. „Tohoto tématu se úzce dotýká jak aktuální výstava Křižáci, tak mimořádná expozice poháru Alexandra Velikého, jedinečné památky, která nemá v celosvětových souvislostech srovnatelnou paralelu,“ uvedl Zbyněk Šolc ze správy valtického zámku a pokračoval: „Tento výjimečný předmět je v majetku vynikající zahraniční soukromé sbírky. Její majitel předměty pro obě valtické výstavy půjčil z ryze filantropických důvodů.“

Pohár je 105 milimetrů vysoký a je ze zlata. Charakterem výzdoby odkazuje do období počínajícího helénismu – kulturně-politického období v dějinách lidstva, kterému Alexandr ukázal směr i náplň. Námět na poháru je královský. Král, který z poháru pil, držel v jedné chvíli v rukou celý svět, tedy mikrokosmos plný svárů a interakcí.

„Nade vším koloběhem světa bdí zlatem oděný Hélios – bůh ztělesňující slunce. Není náhodou, že Hélios je zde zobrazen obdobně jako bůh Apollón, jenž v helénistickém umění býval často ztělesněním Alexandra Velikého,“ dodal odborník na starověk David Majer.

VIDEO: Podívejte se na unikátní obraz Josefa Mánese, který veřejnost dosud neznala.

 

Fotogalerie
4 fotografie