Spolek pro pořádání věčně zadlužené Grand Prix vytvořilo před dvěma lety město Brno a Jihomoravský kraj. Využití peněz z předprodeje k zalepení obřích dluhů přišlo ovšem až ve chvíli, kdy Dorna poslala do Brna výhružný dopis. „Prý by se závody kvůli neserioznímu jednání Brňáků nemusely vůbec konat,“ stálo v nótě.

„Nyní již nemáme vůči nikomu žádné závazky,“ oznámil tajemník spolku Adam Svoboda.

Veřejné peníze mizí u soukromníka ze Španělska

Spolek přitom hospodaří s veřejnými penězi. Kromě příjmů z prodeje vstupenek a dotací z města, kraje a vlády, jiné zdroje peněz nemá.

Španělský promotér Carmelo Espeleta, vědom si své pozice, má město i kraj v hrsti. Zalistovací poplatek, což jsou peníze pouze za to, že se závody v Brně vůbec uskuteční, vyšponoval již na 110 milionů korun. Tyto veřejné peníze pak financují režii celého motoristické akce, která se koná v srpnu.

Brno a kraj shánějí prachy, kde se dá i nedá

Město s krajem peníze zoufale shání, kde se dá. Ministerstvo pro místní rozvoj, které se státního sponzoringu akce ujalo poté, kdy z něj vycouvalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, pošle letos do Brna „jen“ 65 milionů korun.

A kraj i Brno tak svůj příspěvek motorkám opět navýší. Město uvažuje o částce 15 milionů korun, kraj přisype 25 milionů. Ani tyto peníze spolu s ministerskou dotací však zřejmě nebudou na zalistovací poplatek stačit. Město tak pouze odsunulo řešení věčně zadluženého podniku do budoucna.

Motorky jsou prý důležité jako nemocnice

Město a kraj se již vloni kvůli platbám Velké ceny motorek v Brně dopustilo takřka neuvěřitelné konstrukce. Kvůli platbám z veřejných peněz prohlásily soukromé závody v Brně dokonce za akci, podléhající tzv. „závazku veřejné služby“.

Tedy na úrovni služeb, které jsou v obecném zájmu společnosti – například veřejné dopravy, MHD, pošty, veřejnoprávního vysílání, zdravotních a sociálních služeb či odpadového a vodního hospodářství nebo energetiky. Na tyto činnosti mohou kraje a města přispívat z vybraných daní.

Čachry s diváky?

Velká cena se zároveň léta ráda chlubila davy diváků na tribunách. Předloni jich prý přišlo během celého víkendu 187 348. Skutečnost byla ale jiná! Pořadatelé nakonec Blesku přiznali, že lístek si koupilo reálně jen 40 až 50 000 lidí. Přesný počet dosud spolek neví...

Tisícovku volňásků na hlavní tribunu si přitom vyhradila Dorna, další tisíce režijních lístků má Automotodrom. Tržby ze vstupného předloni činily pouze 69 milionů korun.

VIDEO: Zákulisní vztahy mezi jezdci Moto GP? Řevnivost a války

Video
Video se připravuje ...

Zákulisní vztahy mezi jezdci Moto GP? Řevnivost a války iSport TV