Wizz Air se stahuje z Brna. Poté, co ukončila leteckou linku do Eindhovenu, ohlásila nyní zrušení linky i do Lutonu. Z pravidelných linek tak Brnu zůstávají už jen dvě, jedna směřuje na londýnské letiště Stansted a druhá do Mnichova. Ta je ale ztrátová.

„Kapacitu přesunujeme na linky s vyšší poptávkou. Zákazníkům, kteří měli rezervace na pozdější datum, nabízíme náhradní lety, nebo jim vrátíme 120 procent ceny letenky,“ vysvětlila ČTK změnu Sorina Ratzová z centrály Wizz Air.

Jedna ze dvou zbývajících pravidelných linek, konkrétně ta do Mnichova, je ztrátová. Kraj a město proto schválily memorandum, díky němuž by mohlo z veřejných rozpočtů zamířit k dopravci během následujících čtyř let každoročně až 1,47 milionu eur (37 milionů Kč).

Linka do Lutonu v Brně končí po sedmi letech, a to v době, kdy Jihomoravský kraj uvedl, že jedná o příchodu dopravců, kteří by létali na pěti linkách.

Brněnské letiště očekává, že letos odbaví 460 000 cestujících, což je na úrovni let 2013 a 2015, loni to bylo 418 000. Mírně přes 50 procent všech cestujících létá z Brna charterovými lety na dovolenou.

VIDEO: Brno se čím dál tím více stává letištěm, které je závislé na charterových letech.

Video
Video se připravuje ...

Brněnské letiště je využívané hlavně v letním období, kdy jej využívají turisté k cestám za vysněnou dovolenou. Takto vypadá přistání v Brně. Hynek Zdeněk