Každé náměstí přitom lidi láká na odlišnou atmosféru. Dominikánské před radnicí se poprvé v historii promění ve výlučný ráj labužníků. „Podávat se budou pochutiny z ryb a drůbeže, tedy tradiční sortiment, který býval na zdejším trhu dříve k mání,“ zmínila Dana Drásalová z infocentra.

Chybět nebude loňský hit, fish and chips ze tří druhů moravských ryb či kapr se salátem. Jíst a pít se bude i na terase michalského kostela.

Nejvíce tradičních stánků, plných 121, lidé najdou na Zelném trhu. Zmrzlým příchozím tam nabídnou třeba teplou perníkovou limonádu. Moravské náměstí láká lidi na bruslení přímo pod sochou Jošta a náměstí Svobody se stane místem pro velkolepou adventní party. Až do Štědrého dne se tam uskuteční 145 koncertů a divadelních skečů.

Fronty budou všude, i na hrnky

V infocentru na náměstí Svobody bude k dostání nová vánoční kolekce, kterou speciálně pro advent v Brně namalovala výtvarnice Vendula Chalánková. Motivem kolekce jsou známé brněnské osobnosti, které by bylo možné potkat ve frontě na vánoční grog v minulosti a nyní. Postavy se objeví v kolekci hrnků, na chňapkách, polštářích, čokoládách či mentolkách.

Betlém bude před radnicí

Dominikánské náměstí je nově určeno i dětem. Přesunul se sem oblíbený dřevěný betlém, který do Brna poslal řezbář Jiří Halouzka. Kromě stovky dřevěných zvířat je v něm i klasické obsazení chléva, tedy Jezulátko, jeho matka Marie a svatý Josef. Betlém doplní i živá zvířata.

Brněnská vánoční nej

*18 metrů je vysoký vánoční strom na náměstí Svobody

*250 000 hrnků a vratných kelímků s vánočními motivy budou mít lidé k dispozici

*76 stánků se objeví na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí