Zapojení volných zdrojů do rozpočtu pro letošní rok schvalovali zastupitelé v několika bodech. Na výdaje půjde přes 588 milionů korun. Z toho bude 447 na kapitálové a 141 milionů na běžné. „Peníze půjdou například na rekonstrukci Janáčkova divadla, na bezpečnostní kamerový systém, na výkupy dalších pozemků a jiné investice,“ uvedl primátor Petr Vokřál ke kapitálovým výdajům.

Běžné výdaje podle něj poslouží například na příspěvky na architektonické soutěže, dotace Masarykově univerzitě, Vysokému učení technickému v Brně nebo Mendelově univerzitě, ale třeba i na projekty zdravého cvičení ve školství a podobně. Městské části dostanou 120 milionů korun. „Je to rekordní částka, která se takto městským částem převádí. Mají šanci za to realizovat řadu svých projektů,“ řekl Vokřál.

Naopak žádné peníze nepůjdou do fondu strategických investic, ve kterém má město skoro 900 milionů korun na velké strategické projekty, jako je například stavba Janáčkova kulturního centra nebo fotbalového stadionu. Podle Vokřála jsou nashromážděné peníze, které šly v minulosti do fondu z přebytků, ale i z prodeje majetku, na začátek investic dostatečné.

 

Rozpočet Brna i s jeho 29 městskými částmi skončil loni v plusu 1,6 miliardy korun. Příjmy činily 12,9 miliardy a výdaje 11,3 miliardy korun. Původně se plánoval schodek, ale město mělo vyšší příjem z daní a na druhé straně nevyčerpalo všechny plánované výdaje. Část nevyčerpalo Brno, část jeho městské části, které mají samostatné rozpočty. Miliarda připadla Brnu a zbytek městským částem, kterým Brno dává i další dotace. Pro letošní rok zastupitelé Brna schválili rozpočet s příjmy 10,3 miliardy a výdaji 11,8 miliardy korun.