Komentované prohlídky výstavy, přednášky, diskuze s umělci, výtvarné dílny, projekce či vernisáže – to má nalákat lidi a především udržet jejich pozornost, aby se do galerií a muzeí vraceli opakovaně. „Programy jsou zaměřeny na všechny věkové skupiny od dětí až po seniory,“ sdělila za pořadatele Irena Rodriguez Točíková.

Uměleckou akci pro Brno připravuje mimo jiné i uznávaný výtvarník a divadelník Petr Nikl, zájemci mohou vyrazit také na procházku ulicemi po stopách streetartového umělce Tima.

Podnět k popularizaci umění formou týdne dedikovaného výtvarné kultuře vzešel před osmi lety od Radka Horáčka, vedoucího Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. „Chtěli jsme upozornit na množství výborných výstav a kvalitních doprovodných programů, které se v brněnských muzeích a galeriích odehrávají,“ uvedl. Ročně tento ojedinělý projekt navštíví zhruba čtyři tisíce lidí.

Březnový termín pořadatelé vybrali jako připomínku výročí narození Igora Zhoře, teoretika umění a organizátora kulturního dění v Brně, který by oslavil 92. narozeniny, zemřel v roce 1997.