Auta kradl protřelý recidivista Milan Burnek (56), který už sedí za mřížemi. Vyfasoval pravomocně osm let. Burnek vytipoval auta na jižní Moravě i na Vysočině, ukradl je a poté kontaktoval Veselého.

Kriminalista: Byl to jen můj informátor

Ten v policejní databázi zjistil potřebné údaje a komplice informoval. Pokud auto „prošlo", upravili jeho identitu. Kriminalista dokonce využíval dva vozy, které Burnek ukradl, pro svou potřebu. „Byl to jen můj informátor. Nikdy jsem neporušil služební předpisy,“ dušoval se Veselý, který pracuje u policie více než 30 let.

Jenže obžaloba zněla jasně - měl poskytovat informace o vytipovaných autech z policejních databází. Především pak, zda má dotyčné auto zabudován vyhledávací systém. Hlavním důkazem proti kriminalistovi měla být komunikace mezi ním a odsouzeným Burnekem. „To nebyl standardní postup,“ řekla soudkyně Markéta Jirsová.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalista Miloš Veselý dostal pět a půl roku za krytí krádeží aut. S verdiktem nesouhlasí TV Blesk Zdeněk Matyáš

Trest mu ještě navýšili

Odvolací senát Krajského soudu námitky Veselého odmítl. Naopak za zneužití pravomoci úřední osoby, nadržování, zpronevěru a neoprávněný přístup k počítačovému systému mu trest ještě navýšil. Rozsudek je pravomocný.

Údajný mozek gangu Milan Burnek v minulosti také organizoval krádeže a převozy vozů značky BMW z Rakouska. V tomto případu stíhala GIBS jiného policistu, který krádeže kryl. Burnek kromě osmiletého pobytu za mřížemi vězení nesmí pět let do okresů Třebíč a Jihlava.