Gangy zlodějů, které se zaměřují na krádeže aut, jsou pro pražské kriminalisty pěkným oříškem. Na svědomí mají už desítky takových činů se stejným modem operandi – gangy totiž používají rušičky signálu, kterým zablokují auta před uzamčením a pak čekají, až se jejich majitelé ztratí z dohledu. Zaznamenaná škoda šplhá už přes tři čtvrtiny milionu.

„Díky kamerovým systémům se detektivům daří mnoho skutků objasnit a pachatele zadržet, ale jelikož se jedná o cizince, kteří od soudu odcházejí převážně se správním vyhoštěním, tak tento problém zdaleka nekončí. Poté, co opustí zemi, si ve své domovině změní na úřadě příjmení a zcela legálně se vrací zpět a ve své činnosti pokračují. Ve druhé variantě se vrací zpět den po uplynutí doby správního vyhoštění a jde prakticky o jakýsi koloběh,“ vysvětluje policejní mluvčí Richard Hrdina.

Policisté při té příležitosti nabádají lidi, aby při zamykání kontrolovali, že je auto skutečně zamčené, a zároveň v něm nenechávali nic, co by zloděje mohlo lákat. „Zároveň věnujte zvýšenou pozornost svému okolí, protože rušičky signálu fungují pouze na omezenou vzdálenost, a tudíž jsou tito ,pozorovatelé‘ prakticky vždy na dohled,“ dodává mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Gangy cizinců s rušičkami na pražských parkovištích Policie ČR

Fotogalerie
5 fotografií