Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novela silničního zákona: Pokuta na místě? Ani náhodou! 75 tisíc na úřadě a řidičák fuč

/
  • Jízda s čátečně překrytou registrační značkou je od ledna problém, za který se odebírá řidičský průkaz.
    10. února 2024 ● 12:05

    Ještě před několika týdny se to považovalo za víceméně drobné přestupky, které policisté častokrát na místě řešili pokutou. Od ledna si ovšem hříšníci na silnicích mohou připadat jako zločinci. Policistům už pokuty neplatí. Kvůli novele silničního zákona je ale trest mnohonásobně horší! Policisté nyní zveřejnili sérii videí se sankcemi za silniční přestupky.

  • 1.

    Bez značky až 10 tisíc pokuta

    Příkladem může být motorkář z Břeclavi. „Policejní hlídce ujížděl minulou sobotu jen proto, že neměl registrační značku. Do konce loňského roku platilo, že pokud přitom nikoho neohrozil, tak se to řešilo na místě pokutou do výše dva tisíce korun. Ve správním řízení hrozilo 1500 až 2500 korun a bylo to bez trestných bodů,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala.

    Od ledna je jízda bez registrační značky větší problém. „Pokutu na místě nelze uložit. Ve správním řízení se ukládá pokuta čtyři až deset tisíc korun a je tam zákaz řízení na 6 až 18 měsíců. Pokud přitom řidič ještě ujížděl policistům, tak je sankce ve správním řízení až 25 tisíc korun a navíc je i šest trestných bodů,“ upozornil Vala.

    Video
    Video se připravuje ...

    Novela silničního zákona výrazně zpřísnila postihy i za drobné přestupky. Policie ČR

  • 2.

    Překrytá značka

    Podobně zaskočen byl asi řidič (31) v Brně, který si v půli ledna částečně překryl registrační značku parkovacím lístkem. Opět, kde dřív stačila pokuta, je nyní tvrdý trest.

    „Pokutu nelze uložit na místě, ve správním řízení je 4 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 až 18 měsíců,“ upozornil mluvčí policie.

    Jízda s čátečně překrytou registrační značkou je od ledna problém, za který se odebírá řidičský průkaz.
    Autor: Policie ČR


  • 3.

    Bez pásu i autoškoly

    Poněkud více přestupků měl na svém kontě muž (22) z Hodonínska. Všimli si jej policisté v Dubňanech, když neměl zapnutý bezpečnostní pás. Jenže vyšlo najevo, že nikdy nechodil do autoškoly! Navíc řídil auto bez pojištění a s propadlou technickou prohlídkou.

    „Ani v tomto případě nelze již ukládat pokuty na místě. Případ jde do správního řízení, kde je sankce 7 až 25 tisíc korun. Jsou za to uloženy 4 trestné body a vysloven zákaz řízení na půl roku až 18 měsíců. Pokud by řidič přitom ujížděl, je sankce až 75 tisíc korun a až tříletý zákaz řízení,“ dodal Vala.

    Dříve přestupky řešitelní na místě, nyní odebrání řidičáku a tučná pokuta.
    Autor: Policie ČR
    Fotogalerie
    5 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

ssjs: Nějak se ta letadla zaplatit musí.

(10. 02. 2024 16:32)

bobbo: Konečně něco tvrdšího a kdo by zavinil nehodu vlastní vinou, zabavit auto!!!!!To by ubylo nehod.

(10. 02. 2024 14:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy