Rudolf M. a Jan Ch. v roce 2020 sjednali obchodní transakci s bílým fosforem s firmou, kterou zastupoval Petr J. Šlo zhruba o 200 sudů s 19 tunami kalu obsahujícího 67 procent bílého fosforu. Obžalovaný Petr J. však extremně nebezpečný odpad umístil v Rajhradě v kůlně v běžné zástavbě, dokonce poblíž školy. Podle obžaloby si přitom byl vědom toho, co sudy obsahují.

Nevěděli, jak se nebezpečné látky zbavit

Rudolf a Jan se podle obžaloby snažili zbavit nebezpečné látky už dříve, roce 2019 převzali celkem 56 tun bílého fosforu jako odpad k likvidaci. Část předali dvěma firmám zpracovávajícím odpady. Těm ale zatajili, že jde o nebezpečný odpad, v obou případech se pak fosfor vznítil. Podle žalobce tak dvojice ohrozila zaměstnance firem i okolí.

„Byl hermeticky uzavřený v sudech, kdy dvě třetiny obsahu tvořila voda, aby nedošlo k zahoření, sudy byly s pojistkou. Prostor byl ohraničený, nesvítilo na něj slunce," popsal Petr J. Přiznal však, že areál nebyl zkolaudovaný pro skladování nebezpečných odpadů.

Fosfor prý přebíral jako surovinu k dalšímu využití, ne jako odpad. V plánu měl s fosforem dál obchodovat. Nakonec u soudu přiznal vinu. Za obecné ohrožení mu přitom hrozilo od 3 do 8 let vězení

Nestačily kapacity kvůli covidu

Vinu v některých bodech přiznali také Rudolf M. a Jan Ch. „Začali jsme ho likvidovat, ale měli jsme omezené provozní kapacity. Není tak pravda, že bychom z té transakce chtěli mít ekonomický prospěch, ale stály za tím právě omezené provozní kapacity," uvedl Rudolf M.

V té době totiž firma začala likvidovat i nebezpečný zdravotnický odpad vznikající při koronavirové pandemii a na likvidaci bílého fosforu kapacity nestačily.

Petru J. přitížilo, že byl už dříve souzen za jiné přečiny a navíc byl v podnmínce. „Dostal výchovné tresty, kterých si však nevážíl," řekla soudkyně Dita Řepková. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obžalovaní si ponechali lhůtu k vyjádření.   

VIDEO: Žalobce Robert Hanuš k rozsudku v kauze bílého fosforu

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Robert Hanuš k verdiktu v kauze bílého fosforu TV Blesk Zdeněk Matyáš