Podle rozsudku mladík spolu se svým již dříve odsouzeným kamarádem v roce 2021 vypracoval podrobný plán na bombové útoky na velvyslanectví USA, Izraele, Číny a na sídlo českého pornografického vydavatelství.

„Se společníkem sestavili plán jednotlivých kroků útoků na ambasády, plánovali získat řidičské průkazy i pozdější nákup čtyř útočných samonabíjecích pušek a kulovnice. Začali už také získávat materiál k výrobě bomb i na sestavení rozbušky. V lese pak dokonce uskutečnili i zkušební výbuch,“ řekla soudkyně.

Mladík si pozornost médií u soudu skoro užíval, nesnažil se skrývat tvář, soud však kvůli jeho věku zakázal jakoukoliv jeho bližší identifikaci.

Plán chtěla dvojice uskutečnit v roce 2025, v den 30. výročí teroristického útoku v americkém Oklahoma City, který spáchal Timothy McVeigh. Zemřelo při něm bezmála 170 lidí.

Mírnost kvůli mládí

Na šílené plány mladíků upozornili učitele spolužáci v pondělí souzeného kluka. Obávali se, že by své výhružky skutečně naplnil…

Trest soudu je mírný zejména vzhledem k tomu, že pachatel byl v době plánování teroristických útoků mladistvý. Hrozilo mu až pět let. Soudkyně zároveň studentovi uložila dohled probačního úředníka, mladík se musí podrobit i resocializačním programům. Již dříve odsouzený kamarád musí docházet i na psychiatrickou léčbu.

VIDEO: Teroristický masakr v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015.

Video
Video se připravuje ...

Teroristický masakr v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo Videohub