Drama se odehrálo předloni v říjnu ve večerních hodinách. Svědek možná ani sám netušil, co to vlastně viděl. Hned mu ale bylo jasné, že něco není v pořádku. Když z místa odjížděl, okamžitě se za ním Šilberský vydal a pronásledoval ho.

Najížděl na něj a střílel

„Obviněný na jeho vůz najížděl s rozsvícenými dálkovými světly a mlhovkami. Navíc troubil. Poškozený zavolal vyděšeným hlasem své přítelkyni, že ho pronásleduje nějaký magor. Ve vysoké rychlosti se mu ve tmě a dešti snažil ujet,“ zaznělo ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně.

Když hrůzou silně paralyzovaný muž přijel přibližně po pětikilometrové hororové jízdě do Jezeřan-Maršovic na Znojemsku, čekala tam na něj jeho přítelkyně.

„Na chvíli tam zastavil a křičel na ni, ať se jde schovat. Mezitím přijel obviněný, který na auto oběti minimálně třikrát vystřelil. V autoskle tím vytvořil tři otvory,“ stálo dále v obžalobě.

Ohrožoval i ženu

Vyděšený muž proto opět dupl na plyn a jel směrem k obecnímu úřadu. Šilberský se poté zaměřil na nic nechápající ženu. „Namířil na ni airsoftovou pistoli nabitou kovovými kuličkami a řekl jí: Vypadni, nebo tě střelím do hlavy, načež z místa odjel,“ uvedla soudkyně Hana Černá.

Šilberský z šílenou jídzu, střelbu a ohrožování vyfasoval od okresního soudu ve Znojmě 5,5 roku ve věznici s ostrahou, a to se mu zdálo moc. U Krajského soudu v Brně se snažil prostřednictvím advokáta tvrdit, že se zmíněného skutku dopustil někdo jiný a navíc i trest se mu zdál nepřiměřeně vysoký.

Důkazy nelžou

„Je zřejmé, že průběh děje odpovídá. Poznala ho svědkyně, souhlasí to s kamerovými záznamy i pohybem jeho mobilního telefonu. Důkazy jsou ve vzájemné shodě,“ upozornila soudkyně, která tím vyvrátila první z námitek. Vzápětí se vypořádala i s výší trestu.

„Obviněný se dopustil dvou trestných činů a zločinu. Jen za zločin mu hrozila sazba dva až osm let vězení. Trest je přitom úhrnný. Navíc je potřeba zmínit, že obviněný se skutku dopustil v době, kdy byl ve zkušební době podmíněného propuštění z věznice za trestný čin se střelnou zbraní v ruce. K tomu ještě řídil, přestože měl vysloven zákaz řízení,“ zdůraznila soudkyně.


Krajský soud tak plně potvrdil verdikt okresního soudu ve Znojmě. „Verdikt je pravomocný. Žádný opravný prostředek již není přípustný. Existuje pouze možnost dovolání se k Vrchnímu soudu, to ale nemá odkladný vliv na nástup k výkonu trestu,“ upozornila Černá.

VIDEO: Jak smyslů zbavený ujížděl před policií muž (22) v Brně, zastavila ho až drsná nehoda.

Video
Video se připravuje ...

Jak smyslů zbavený ujížděl před policií muž (22) v Brně, zastavila ho až drsná nehoda. Policie ČR

Fotogalerie
5 fotografií