Muž (36) a žena (33) dostali u okresního soudu 6 respektive 4 měsíce vězení s roční podmínkou, ale odvolali se. Zatímco žena vinu přiznala, muž se dušoval, že nic nezanedbal. „Přijeli jsme domů, já šel dovnitř a žena měla podle dohody být s holkama na zahradě,“ vysvětloval Vlastimil Š.

Video
Video se připravuje ...

Otec topící se dívky po rozsudku Zdeněk Matyáš

Na zahradě bylo hned několik kádí s vodou. Dvouletá dcera podle všeho chtěla vylovit hračku. Stoupla si na dlaždice a přepadla přes okraj kádě do vody. Ta sahala ode dna do výšky 70 centimetrů.

Zastavilo se jí srdíčko

Dítě se topilo zřejmě několik minut. Utrpělo zástavu srdce, záchranáři je ale dokázali oživit. Podle nedávné zprávy praktického lékaře nemá dívka žádné zdravotní následky.

„Rodiče jsou vinni stejným dílem. U tak malých dětí je na místě zvýšený dozor. Jen shodou okolností se celá věc neskončila tragédií,“ podotkla soudkyně Halina Černá a odvolání zamítla.

Trest nechápe

„Je to pro nás oba velké ponaučení," svěřil se po rozsudku Vlastimil Š. a prozradil, že v mezidobí se jim narodila v pořadí třetí dcera.„Je prokázáno, že já jsem u toho nebyl, byl jsem vevnitř. Asi ani kdybych s nimi nežil, tak bych byl stejně odsouzen. Je to moje děťátko, je mi to jako otci strašně líto, ale nejsem schopen pochopit, za co jsem byl potrestán,“ dodal.

Rodiče měli uhradit zdravotní pojišťovně stovky tisíc korun za ošetřování dítěte, odvolací senát Krajského soudu v Brně ale rozhodl, že se pojišťovna musí svého nároku domáhat u civilní soudu.