Oba obžalovaní se před odvolací senát nedostavili, poslali jen své obhájce. Podle obžaloby na podzim roku 2017 zorganizovali sklizeň asi 45 tun hroznů z vinohradů firmy Bisenc zemědělce Petra Kunce. Zaštítili se přitom nájemní smlouvou na pozemky a tvrdili, že hrozny sklízejí na žádost majitele pozemků.

Sklizené hrozny odvezli do Vinařství Neoklas, jehož předsedou představenstva je obžalovaný Tomáš Šupa. Ve vinařství pod dohledem exekutora hrozny zvážili, exekutor je ocenil na 898 tisíc korun a za tuto sumu prodal Neoklasu.

Soud: Je to evidentní krádež

Firmě Bisenc, která na vinohradech hospodaří ekologicky a hrozny sklízela ručně, podle soudu způsobili ale škodu 1,15 milionu korun. Rodina na pozemcích hospodaří od roku 2002, vysázela i veškeré vinohrady.

Právní zástupci všech požadovali zrušení předchozího rozsudku okresního soudu, senát krajského soudu jim ale nevyhověl. Podle soudu vykazuje případ všechny znaky krádeže.

Přijeli s kombajny a začali česat 

„V letech 2016 a 2017 se kolem nás začaly dít věci, které vyvrcholily touto situací. Prostě na náš vinohrad přijeli s kombajny, očesali hrozny a odvezli je pryč. Volali jsme sice policii, ale oháněli se smlouvami a tvrdili, že jsou v právu,“ popsal zlodějský nájezd jednatel poškozené firmy Bisenc Petr Kunc s tím, že skutečné množství ukradených hroznů se mohlo pohybovat kolem 65 tun.

„Přiznaná náhrada, které nám přiznal soud je přibližně třetina způsobené škody, i tak jsme rádi, že aspoň něco dostaneme. Pro podnik to byla strašná rána," podotkl Kunc.

VIDEO: Ošetřovatelka v Praze měsíce okrádala seniora

Video
Video se připravuje ...

Ošetřovatelka v Praze měsíce okrádala seniora Policie ČR