Ve vězení strávil recidivista ze Znojemska mimo jiné čtrnáct let za vraždu. Po podmíněném propuštění ale latinu nesekal. Naopak od roku 2018 až do poloviny roku 2021 týral svou manželku.

Násilí i před dětmi

Týrání vyvrcholilo brutálním napadením. Muž nejprve svou ženu škrtil tak dlouho, dokud se nezačala dusit. Poté ji odtáhl ke schodku, o nějž třikrát udeřil ženinou hlavou. Pak dal manželce ještě dvě rány pěstí do obličeje a řádění zanechal, až když si všiml, že hrůznou scénu pozorují děti.

U soudu ve Znojmě muži hrozil trest mezi dvěma a osmi roky vězení. Jenže tyran nakonec u první instance vyvázl nepochopitelně jen s 18 měsíci v base. Proti tomu se obratem odvolalo státní zastupitelství a případ putoval do Brna.

Jsem mírumilovný otec

Obžalovaný se k odvolání nedostavil, poslal ovšem dopis, ve kterém se popsal  jako mírumilovný otec a manžel. „Jsme s manželkou stále a jinak to nebude. Manželka je na tom zdravotně špatně a další navýšení mého trestu by těžce nesla jak ona, tak i má rodina. Má rodina je pro mě vším, miluju je, stejně i oni mě. Žádám odvolací soud o shovívavost,“ napsal podel serveru novinky.cz.

Odvolací senát v čele s Petrem Hlavinou ovšem jakoukoliv shovívavost odmítl a napařil muži dva a půl roku za katrem. „Odvolání státního zastupitelství bylo důvodné, prvoinstanční soud nepostupoval správně, když uložil trest pod sazbou. Takový postup nelze v tomto případě akceptovat,“ vysvětlil Hlavina.

„Obžalovaný sice prohlásil svou vinu, ale to neznamená, že se pak vždy ukládá pod sazbu snížený trest. Musí se posuzovat čin i osoba pachatele. Obžalovaný byl trestán i za vraždu, poté se dopouštěl různorodé trestné činnosti. Za takové situace rozhodně nelze trest pod sazbou ukládat,“ podtrhl soudce.

Ve Znojmě ho dobře znají

Obžalovaný se ve Znojmě „proslavil“ také tím, že s dvěma a půl promile alkoholu a dvěma dětmi v autě zběsile ujížděl před hlídkou znojemských strážníků. Za obecné ohrožení a další dva skutky vyfasoval souhrnně pět let, na místě se ale odvolal. 

Případ posuzoval jiný odvolací senát než v případě týrání, přičemž prezentoval své zděšení a pobouření nejen nad jednáním obžalovaného, ale i nad nízkým trestem. Vzhledem k tomu, že se státní zastupitelství neodvolalo, nemohl však recidivistovi trest navýšit.

VIDEO: Poslankyně o domácím násilí

Video
Video se připravuje ...

Poslankyně Urbanová o děsu domácího násilí: Miminko se zlomenými kostmi? Selhání tam bylo víc! Markéta Volfová, Lukáš Červený