Ke znásilnění došlo předloni v září. „Obžalovaní si byli vědomi toho, že poškozená je mentálně retardovaná a není schopna klást odpor. První obžalovaný ji zavlekl do pole, kde ji donutil svléknout a pak ji znásilnil, zatímco druhý obžalovaný hlídal. Pak se vyměnili. Poškozená plakala, ale ze strachu z nich se nedokázala vzmoci na odpor,“ citoval podle serveru novinky.cz státní zástupce z obžaloby.

Podle výsledků znaleckého zkoumání trpí žena po činu úzkostnou poruchou jako reakcí na prožité trauma. „Má strach z lidí, nikam nechodí sama, nechává se doma zamykat a zpoza okna pozoruje okolí, jestli se tam neobjeví obžalovaní,“ upozornil žalobce.

Prý s nimi šla sama

„Není pravda, že bysme ji táhli, šla sama, opravdu, pane soudce,“ dušoval se jeden z obžalovaných.„Měli jsme tak hodinu do finišu, když tam přišla. Měla divné oči,“ popisoval s tím, že mu poté měla žena nabídnout orální sex. „Když jsem odcházel, volala tady na spoluobžalovaného, ať jde za ní,“ dodal.

Druhý z obžalovaných si prý všiml, že jeho kolega se ženou zmizel v poli. Po návratu se mu měl muž svěřit, že došlo k orálnímu sexu. On sám poté odešel za ženou do pole, kde se situace opakovala. „Nijak jsem se jí nedotýkal,“ dušoval se. 

Psychiatrička: Nechápali, co dělali

Znalci pak postavili senát soudce Aleše Novotného před dilema, zda obžalovaní věděli, čeho se dopouštěli, či nikoli. „Není potřeba být vybaven vysokým intelektem, aby člověk poznal, zda dané sexuální chování je vhodné, či nikoli. Jejich intelektové schopnosti dostačovaly k tomu, aby věděli, že situace není adekvátní,“ podotkl přivolaný znalec.

„Vzhledem ke svému intelektu to obžalovaný nemohl pochopit,“ upozornila naopak znalkyně z oboru psychiatrie. Soud jednání odročil na další termín, kdy vyslechne svědky. Mužům hrozí až 12 let za mřížemi.

VIDEO: Sexuální predátor si hledá hodnou oběť. „Důležité je se ozvat," říká expertka na sebeobranu.

Video
Video se připravuje ...

Sexuální predátor si hledá hodnou oběť. „Důležité je se ozvat," říká expertka na sebeobranu Pavlína Horáková, Lukáš Červený