Na místo, kam hudebník jezdil na procházky a posezení, vyrazil nedávno jeho synovec Přemysl a zůstal v šoku. Místo bylo prázdné! „Zůstaly jen díry po šroubech. Mysleli jsme si, jestli neodvezli lavičku k opravě, ale bohužel došlo ke krádeži,“ svěřil se Blesk.cz knihovník, divadelní vědec a publicista Přemysl Hnilička.

Jeho strýc měl k lokalitě blízký vztah. „Bydlel v nedaleké brněnské části Lesná. Vzal svého boxera a vyrazil ho sem venčit. Lavička byla důstojnou poctou strýci, mrzí mě to,“ řekl Hnilička.

Nikdo nic neviděl

Událost nahlásil na úřad městské čtvrti Brno-sever, oznámení zamířilo také na policii. Chybí však svědectví, co se v místě zvaném U buku odehrálo. Nabízí se prý dvě varianty. „Může jít o zloděje kovů, protože nohy lavičky v podobě trumpet byly z kovu. Druhá, podle mne pravděpodobnější, je, že si lavičku odvezl v uvozovkách sběratel a teď zdobí jeho zahradu,“ míní starosta Brno-severu Martin Maleček.       

„Kontaktovali jsme jak ředitele Školního lesního podniku Křtiny, který jako místně příslušný převzal lavičku do své správy, tak i starostu Bílovic nad Svitavou, na jejichž území se katastrálně lavička nacházela. Byla ještě naděje, že ji třeba odvezli na renovaci. Ale není tomu tak,“ dodal starosta.

Na jaro chystají kopii

Lavička na počest jazzového trumpetisty, skladatele a autora mezinárodně proslulé Jazzové mše byla slavnostně odhalena v červnu 2020. Zúčastnili se mimo jiné zpěvák Laďa Kerndl, Felix Slováček, Helena Blehárová, Mojda Bártek, Milan Kašuba a další zasloužilí členové orchestru Gustava Broma.

Podle posledních informací vzniká kopie lavičky, která by se na původním místě měla objevit během letošního jara.

VIDEO: Brněnští filharmonici zahráli v základech svého budoucího sídla

Video
Video se připravuje ...

Brněnští filharmonici zahráli slavnou Ježkovu skladbu v základech svého budoucího sídla, Sálu pro Brno Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
7 fotografií