„Povolané hlídky muže rychle odzbrojily a zadržely,“ řekl mluvčí policie David Chaloupka. „Zkoumáme jeho fyzický i psychický stav,“ dodal.

Podle informací Blesk.cz je muž pravděpodobně duševně nemocný, podobný čin měl spáchat v minulosti opakovaně. Policie případ muže, jenž v Brně v kancelářské budově hrozil zbraní, vyšetřuje jako obecné ohrožení. Muži hrozí tři až osm let vězení.

Policie do budovy povolala před 11. hodinou i pyrotechnika. „Na místo jsme povolali pyrotechnika, protože ten muž tam nechal zavazadlo. Musíme ověřit, jestli v něm není nějaký nebezpečný předmět,“ řekl Chaloupka. Postupně se prohledává každá kancelář a veškerý prostor výškové budovy.

Ozbrojenec odjel do nemocnice

„Měli jsme v péči jednoho pacienta, ozbrojeného muže,“ potvrdila mluvčí záchranky Micheala Bothová. „Po kontrole jeho stavu jsme jej k dalším vyšetřením převezli do zdravotnického zařízení,“ dodala.

V době po vpádu ozbrojence došlo v 18. patře výškové budovy k menšímu požáru. „Podle všeho zafungoval samohasicí systém, oheň jsme nemuseli hasit. Prostory jsme odvětrali. Zda požár souvisí s událostí, ke které došlo, nemohu potvrdit, ani vyvrátit. Příčiny vyšetřujeme,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

 

Rozrušení lidé

Policejní zásah spojený s evakuací probíhal ve 20. patrové budovy Spielberg Tower B, kde sídlí technologické a obchodní firmy, a pracuje tu několik stovek lidí. Na evakuované zaměstnance firem dohlíželi na ulici strážnící městské policie.

„Hlídky zajišťují veřejný pořádek a především se starají o bezpečnost evakuovaných lidí. Ti byli zejména v první fázi rozrušení a někteří z nich mimo jiné neopatrně vstupovali na silnici,“ řekl strážník Jakub Ghanem.

Několik dalších hlídek městské policie včetně psovodů a pořádkové jednotky je podle něj připraveno v případě potřeby v rezervě.

Fotogalerie
16 fotografií