Jihomoravská záchranka musela v úterý odpoledne vzhledem k náledí přidat do provozu dvě posádky navíc. „Důvodem je vysoký počtu úrazů, ke kterým jezdíme po celém území kraje,“ vysvětlila mluvčí záchranky Michaela Bothová. Počet lidí zraněných na náledí přesáhl čtyři desítky.

Během úterního dopoledne přibyly další dvě desítky zraněných. „Lidé padají někdy už ve chvíli, kdy jen vyjdou před dům, a evidujeme například také pád na zledovatělé terase domu,“ řekla Bothová.

Nejčastěji ošetřují lékaři pohmožděniny, vykloubeniny či zlomeniny. „Jedná se hlavně o lehčí až středně těžká poranění, ale pozor: pád na zledovatělý chodník může mít i vážné následky, například těžké poranění hlavy,“ varovala Bothová. Zároveň vyzvala především starší lidi, aby v podobném počasi raději zůstávali doma.

Nesjízdné a zablokované

V dalších 15 případech oznámilo operační středisko jihomoravské policie nesjízdné či zablokované silnice.

Do terénu zamířily posypové vozy, ale i přes snahu silničářů jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností a v některých úsecích jsou spíše nesjízdné. Regionální autobusové spoje proto některé úseky objíždějí či zcela vynechávají, uvedla na svém webu společnost Kordis JMK.

Spoje nabírají zpoždění

Teploty se po celou noc pohybovaly slabě pod nulou. Ranní autobusové spoje zpozdila ledovka o pět až 30 minut, výjimečně i více.

„Největší potíže evidujeme na severu kraje v širším okolí Velké Bíteše, Moravského Krumlova, Kuřimi, Tišnova, Boskovic a Letovic, dále v okolí Brna. Některé spoje vynechávají nesjízdné úseky," uvedli dispečeři dopravní společnosti.

Některé menší ulice objížděly i autobusy brněnské MHD. Z více než 40 nehod byly se zraněním podle policistů čtyři, nejhorší situace byla kolem půlnoci.

Obezřetní by měli být i pěší. Chodníky jsou mnohde extrémně kluzké, pokryté tenkou vrstvou ledu.

Jaké bude počasí? Sledujte radar Blesku.

VIDEO: Kamiony zaseknuté ve sněhové kalamitě

Video
Video se připravuje ...

Kamiony zaseknuté ve sněhové kalamitě na Votickém kopci Aktu.cz