K brutální vraždě mladíka došlo v lednu 2015 v Kyjově. „Pachatelé vlákali mladíka do domu, pověsili ho na jeřáb, pálili na těle rozžhavenou tyčí a dusili igelitovým pytlem,“ uvedla obžaloba.

Tělo nebohého Lukáše zmizelo, jeho zoufalá maminka si dokonce našla šamanku, aby jí pomohla syna vypátrat. Ta jí sdělila, že syn je mrtvý a zahrabaný na těžko přístupném místě.

„Bál se chodit po městě, protože měl neustále pocit, že ho někdo sleduje. Vím, že ho drogy zabily,“ svěřila se pro Blesk.cz už dříve matka. Oba obžalované muže - Miroslav M. (†44) a Františka M. (48) - chytili policisté až po pěti letech, v dubnu 2020.

Velké nejasnosti

Krajský soud v Brně ve složitém případu plném nejasností uznal ze vraždy mladíka vinným neznámého pachatele. Tomu měl pomáhat právě drogový dealer Miroslav M. Kriminalisty totiž dovedl k jeho zakopanému tělu v chřibských lesích a jako jediný měl mít informace, co se stalo.

Měl si za to odsedět 9 let v kriminále. Proces byl ale nyní vzhledem k jeho úmrtí zastaven.

Obžalovaný nevraždil

Druhého spoluobžalovaného Františka M. (48), řečeného Chemik, soud zprostil viny. Nenašly se totiž žádné důkazy, které by ho s činem spojily. „Nebylo prokázáno, že by měl nějakou příčinnou spojitost se smrtí poškozeného, tak jak setrvale tvrdí obžaloba, tudíž opětovně byla vražda panem M. z pohledu soudu vyvrácena," uvedl soud. Jeho obhájce Karel Schelle s tím ale nesouhlasí. 

Soud ho ale shledal vinným trestným činem nadržování. „Na základě nepřímých důkazů bylo prokázáno, že se podílel na odvozu těla poškozeného na místo kde byl zakopán,“ uvedl soud.

František M. byl tak potrestán souhrnným trestem na 12 let, tedy k jeho drogové kauze soud přidal rok navíc. Navíc musí uhradit matce zesnulého Lukáše S. sto tisíc korun. Proti rozsudku se na místě odvolal jak žalobce, tak obhájce. Věc tak bude opět řešit Vrchní soud v Olomouci.

VIDEO: Hasiči museli bývalou varnu v Kyjově vyklidit, zůstalo v ní spousta chemikálií.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči vyklízení v Kyjově bývalou varnu, zůstalo v ní spousta chemikálií HZS JMK

Fotogalerie
10 fotografií