Výmolová podle soudu jako starostka nechala na svůj účet převést různé částky, které měly putovat na obecní účet. Šlo například o 600 tisíc za prodej obecních pozemků nebo výtěžek sbírky na pomoc Troubkám po povodni ve výši 33 220 korun. „Soud nemá pochybnosti, že částka vybraná ve sbírce skončila u paní obžalované,“ uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Podle soudu si bývalá starostka žila "nad poměry" a získané peníze jednoduše využila na své potřeby.

Brala i cizí důchod

Podle obžaloby si také nechávala část invalidního důchodu určeného pro nesvéprávného člověka, jehož byla soudem stanovená opatrovnice. Podle obžaloby si od roku 2005 do roku 2016 ponechala asi 386 tisíc korun.

Na svou obhajobu uvedla, že zbytek invalidního důchodu, který neposílala do psychiatrické nemocnice, vyplácela v hotovosti rodině postiženého jako příspěvek na bydlení za víkendy, kdy si člena rodiny brali domů.

Viny jí soud ale zprostil ohledně příspěvků vinařů, šlo o 580 tisíc na výstavbu vodovodu v jedné z ulic, které si údajně nechala. Soudce v tomto případě uvedl, že čin nejde prokázat.

Vinu necítí

Výmolová vinu už dříve odmítla. Obvinění ze strany nového vedení obce, které ji donutilo v roce 2016 odstoupit, označila za účelová s tím, že z obecního archivu někdo odstranil složky, které dokazují její správný postup.

„Ve vedení obce jsem byla od roku 1990, od roku 2002 pak jako starostka. Protože nemám rodinu, věnovala jsem se práci pro obec hodně nad rámec svých povinností a doplatila jsem na to, že jsem hodně věcí dělala sama. A také na svou nepořádnost a důvěru ve spolupracovníky a podřízené,“ vypověděla dříve bývalá starostka.

Po odchodu z funkce se zhroutila a skončila v insolvenci.  Popřela, že by jakékoliv peníze vylákala od lidí pod falešnou záminkou, vždy chtěla jen pomoci a peníze investovat.

Rozsudek ještě není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.