Na případ upozornil server Novinky.cz. Podle jeho zjištění spáchal mladý muž sebevraždu už před osmi lety. Jeho tělo nebylo dlouho k nalezení. To se podařilo až po delší době, kdy již bylo ve značné fázi rozkladu. Jiná forma pohřbu než kremace nepřicházela v úvahu.

Chtěla stát u krematoria

S ní matka sebevraha souhlasila. Kámen úrazu nastal poté, co pohřební služba nechala tělo z hygienických důvodů zpopelnit o šest dnů dříve, než byl stanovený termín, a matce to zapomněla oznámit. Matka proto poslala pohřebáky k soudu. Tvrdila totiž, že v době původně plánovaného termínu zpopelnění syna chtěla stát u krematoria.

Nikoliv tedy smrt syna, ale až jeho předčasná kremace, měla matce způsobit posttraumatickou stresovou poruchu. Musela kvůli ní údajně přestat pracovat v oboru.

Další náhrady soud zamítl

Žena původně vysoudila 320 tisíc korun. Obě strany se ale odvolaly a krajský soud nyní snížil odškodné na 150 tisíc korun, a to za ochranu osobnosti. „Dřívějším provedením kremace společnost porušila svou povinnost dle uzavřené smlouvy,“ vysvětlil soudce Michal Ryška.

Pohřební služba přitom argumentovala, že dřívější kremaci umožňoval provozní řád z hygienických důvodů.

Další náhrady škod soud zamítl, neboť znalecký posudek matky sebevraha by nemohl obstát. „Matka měla se synem hádky a rozepře a nemohla se s ním usmířit,“ vysvětlil Ryška s tím, že verdikt je pravomocný.

VIDEO: Sebevrazi častokrát ukončují svůj život skokem z výšky.

Video
Video se připravuje ...

Mladý muž spáchal sebevraždu skokem do propasti Macocha TV Blesk Zdeněk Matyáš