„Chtěli jsme to ještě strhnout, ale bylo pozdě,“ povzdechl si vedoucí útulku Jaroslav Sedláček. S kolegou utrpěli lehká zrnění, viníka nehody odvezla záchranka do nemocnice. „Jeden z řidičů nedal přednost, škoda je 140 tisíc,“ poznamenal policista Petr Vala.

Bez auta nemohou pro opeřence

Záchranářům vznikl zásadní problém, pro většinu poraněných opeřenců totiž vyrážejí do terénu. „Záchranné výjezdy představují z více než dvou třetin příjem zraněných živočichů do stanice. Jen zhruba z 27 procent jsou nám ochotni nálezci zvíře přivézt rovnou do stanice. Bohužel se omlouváme všem volajícím, od dnešního dne už nemáme možnost, jak k vám jezdit pro zvířata,“ vysvětlil Sedláček.

Prosba o pomoc

Stanice se v nelehké situaci obrátila prostřednictvím sociálních sítí na své podporovatele. „Prosíme o jakoukoliv finanční podporu příspěvkem na účet veřejné sbírky Zvíře v nouzi, číslo účtu 33553322/0800, variabilní symbol 124, abychom byli schopni v brzké době chybějící vozidlo nahradit. Jste jediní, kdo nám může pomoci,“ napsali na facebooku.

Stanici postihla také epidemická opatření proti covidu-19. Uzavření areálu stanice pro veřejnost a zrušení výukových programů pro školy způsobily výpadek příjmů až o 35 procent.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček o zranění orlice Elisabeth Zdeněk Matyáš