„Muž měl kalhoty stažené ke kolenům a vůbec se nehýbal. Strážníci měli obavy, zda nemá zdravotní potíže. Zjistili přitom, že muž je sice při vědomí, ale kvůli značné podnapilosti není schopen ovládat své pohyby,“ uvedl mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Smrtelná jsou už čtyři promile

Opilec nedokázal na výzvu strážníků ani vytáhnout doklady. Své osobní údaje jim proto pouze nadiktoval a řekl, že pil rum a pivo. „Při dechové zkoušce nadýchal 4,9 promile alkoholu. Zdravotníci ho proto odvezli do nemocnice,“ dodal Šoba.

Podle odborníků začíná smrtelná dávka alkoholu na čtyřech promile. Hranice pěti promile odpovídá vypití přibližně litru rumu, čtrnácti půllitrům dvanáctistupňového, nebo osmnácti půllitrům desetistupňového piva.

Pomyslným rekordmanem je muž z Ostravska (41), kterému lékaři v Krnově na Bruntálsku naměřili v září 2018 neuvěřitelných 8,83 promile alkoholu.

VIDEO: Zvýšená hladina alkoholu někdy vyvolává zvýšenou sportovní aktivitu. Tento muž v Brně si např. na počátku května proměnil betonové zátarasy v mobilní posilovnu.

Video
Video se připravuje ...

Opilec v Brně si zkoušel svou sílu na betonovém zátarasu. Městská policie Brno