„Oběma řidičům tureckého kamionu hrozí trestní řízení pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice," uvedl jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb. Muži se přitom dušovali, že o nečekaném „nákladu" neměli tušení.

„Poděkování patří Fakultní nemocnici Brno, která zajistila provedení testů na covid-19 u všech migrantů. V tomto případě byly negativní," dodal policista. 

Místo dlaždic migranti

Celníci prováděli ve čtvrtek odpoledne na dálnii D2 u Podivína obvyklou kontrolu kamionu. Tahač s návěsem měl tureckou poznávací značku. „Uvnitř byli dva řidiči, podle dokladů měli vézt dlaždice,“ uvedla mluvčí.Mluvčí celní správy Lada Temňáková. V návěsu se ukrývalo 48 osob, z toho jedna žena.

Video
Video se připravuje ...

V tureckém kamionu se tísnilo 48 migrantů ze Sýrie Policie ČR

„Jde o muže a ženu mladšího věku, není mezi nimi dítě. Prohlásili o sobě, že jsou ze Sýrie a že měli namířeno do Německa,“ uvedla mluvčí.

Celníci na jihu Moravy migranty zadrželi i v minulých měsících, šlo ale vždy o pár lidí. Naposledy koncem října poblíž hranice se Slovenskem zadrželi na polní cestě tři běžence. Žádný z nich neměl u sebe doklad totožnosti, kvůli dalšímu prověřování je převzala policie.

Fotogalerie
19 fotografií