Třicátník není žádným neviňátkem, už třikrát stál před soudem kvůli loupeži, nikdy se však nenapravil. Letos 15. ledna namočil do pěkné šlamastyky známého Lukáše Ř., když na linku 158 sdělil, že tento uložil u vlakového nádraží ve Žďáru nad Sázavou bombu. Policejní manévry, pátrání po výbušnině, evakuace cestujících a zavřené obchody, to vše vyneslo Netroufalovi obvinění z šíření poplašné zprávy a křivého obvinění.

0 14 dní později navštívil vozíčkáře Bohumíra D. „Přistoupil k vozíku zezadu, zatáhl za rukojeti, poškozeného povalil na zem a zmocnil se jeho peněženky se sedmi tisícovkami, dvěma platebními kartami a různými doklady. Nechal ho bezmocně ležet na zemi a odešel,“ popsala obžaloba bezcitný útok.

Kartou zaplatil dvě láhve vodky

Když Netroufal neuspěl s výběrem z bankomatu, zkusil štěstí při platbě v obchodě. Tady zaplatil invalidovou kartou dvě láhve vodky za 230 korun! Okresní soud ve Žďáře protřelému recidivistovi vše sečetl a poslal ho na 10 a půl roku za mříže. Jenže ten se odvolal.

Při bombové hrozbě prý nevznikla žádná škoda, pouze policie požadovala 1466 korun za přesčasy mužů zákona, kteří prohledávali okolí nádraží. V případě násilí vůči invalidovi prý šlo jen o krádež. „Řekl jsem mu, že ho musím okrást, protože nemám jinou možnost,“ tvrdil recidivista a odmítl, že by použil násilí.

Video
Video se připravuje ...

Otrlý recidivista dostal 9 let vězení TV Blesk Zdeněk Matyáš

Snížení trestu po chybě soudu

Odvolacímu senátu tvrdil, že se dal na cestu pokání. „Dal jsem se na cestu Podaných rukou, hodlám přestat pít alkohol,“ dušoval se v soudní síni. Kvůli chybě nižší soudní instance se ve čtvrtek dočkal snížení trestu z 10 a půl na 9 let.

„Okresní soud uložil obžalovanému trest nad horní hranici trestní sazby, nezdůvodnil však proč,“ vysvětlila předsedkyně senátu Halina Černá. Jinak však neměla na počínání recidivisty žádné pochopení.

Oloupit invalidu je hyenismus

„Tvrzení, že se oznámením o uložení bomby nic nestalo a nevznikla žádná škoda, nemá opodstatnění. Člověku, který byl křivě nařčen, by totiž v případě odsouzení hrozilo od tří do osmi let vězení,“ řekla Černá.

Pro oloupení invalidy si už nebrala servítky vůbec. „To je vrchol hyenismu. Člověk odkázaný na pomoc jiných se bránit nemůže,“ podtrhla soudkyně. Odvolání bylo zamítnuto, pětkrát soudně trestaný recidivista stráví příštích devět let ve věznici se zvýšenou ostrahou.