„Chlapec (5) se poranil o stříkačku nedaleko zábrdovické mateřské školy. S matkou musel na vyšetření do Dětské nemocnice. O něco starší skupina hochů si hrála v židenické ulici Pod sídlištěm, když jeden zakopl tak nešťastně, že se mu při pádu pohozená jehla zapíchla do nohy,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.


V Řečkovicích si zase fňukající holčička (2) během procházky postěžovala mamince na nepříjemný tlak na chodidle. Když si matka prohlédla gumovou botičku, našla v ní zabodnutou injekční stříkačku. Nebylo jisté, jestli se o ni děvčátko poranilo, i přesto jehla pro jistotu putovala na odborný rozbor.

Video
Video se připravuje ...

Děti v Brně upozorňují strážníky na odhozené jehly. Městská policie Brno

Zaměřují se na hřiště

Tyto červnové případy zalarmovaly brněnské strážníky. „Rozhodli jsme se okamžitě zareagovat a vyslat znovu strážníky do celého Brna se zvláštním zřetelem na okolí dětských hřišť, pískovišť a dalších míst, kde si děti s oblibou hrají,“ shrnul Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.


Strážníci přitom oceňují, že jim už několikrát volaly samotné děti, když stříkačku našly. „Děti si zaslouží pochvalu. Na stříkačky nesahaly, hned zvedly telefon a zavolaly na linku 156. Výborně popsaly, kde právě jsou, a se strážníky se domluvily, že počkají na jejich příjezd, aby jim usnadnily hledání,“ upřesnil Oprchal.

V Brně vloni poprvé od roku 2013 počet nalezených injekčních stříkaček mírně klesl. Strážníci jich našli a odstranili 3715, což je o 77 méně než v předchozím roce. „Letos jich zatím posbírali okolo dvou tisíc,“ dodal statistiky Ghanem.