„Řidič jel z centra města a na přechodu srazil dvojici chodců, která mu vběhla do cesty z levé strany. Jeho snaha vyhnout se střetu už byla marná. Přechod v době nehody nebyl řízen světelnou signalizací,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Všechno úsilí bylo marné

Jako první byla na místě hlídka strážníků, která spatřila vůz stojící v pravém jízdním pruhu. Spěchala se přesvědčit, jestli se řidič nebo někdo další nedostal do potíží. Jak se ukázalo, šofér (62) dodávky po střetu okamžitě vyskočil z kabiny a pokoušel se sraženému muži poskytnout první pomoc.

„Ležícímu muži poskytoval motorista srdeční masáž a jeden ze strážníků ho ihned v první pomoci zastoupil,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Chodce se už ani po příjezdu záchranářů nepodařilo oživit. Ženu s poraněnou hlavou převezla záchranka ve vážném stavu do nemocnice. Testy vyloučily, že by byl šofér pod vlivem alkoholu nebo drog.

Není vyloučeno, že se pod tragédii podepsala i snížená viditelnost v brzkých ranních hodinách. „Opakovaně upozorňujeme, že i když nejsou reflexní prvky v obci povinné, mohou výrazně zvýšit viditelnost chodců a pomoci tak řidičům rozeznat včas možné nebezpečí,“ upozornil Pavel Šváb.

Video: Řidič v Brně úmyslně přejel chodce.