Soud ponechal u obou manželů výši trestu, u Vojtěcha nicméně změnil jeho právní kvalifikaci z obecného ohrožení na pokus o vraždu. „Vycházeli jsme z judikatury Nejvyššího soudu v tom, že jeho jednání je třeba kvalifikovat jako pokus vraždy na více osobách,“ vysvětlil mluvčí soudu Stanislav Cik.

Zoufalí manželé v červnu 2018 reagovali na situaci, kdy měli přijít o střechu nad hlavou. Do problémů se dostali poté, co jejich syn omylem podepsal podstrčenou smlouvu na prodej domu, v němž bydleli. Kupci přitom dodnes za nemovitost nezaplatili.

VIDEO: V roce 2019 se případem manželů Blatných zabýval Krajský soud v Brně. V té době ještě nebylo o verdiktu rozhodnuto, obličeje byly proto rozostřeny.

Video
Video se připravuje ...

Justiční stráž odvádí od Krajského soudu v Brně manžele Vojtěcha (tehdy 54) a Hanu Blatné (tehdy 52), kteří v červnu 2018 chtěli nechat vybuchnout dům v Kobylí na Břeclavsku. Hynek Zdeněk

Osm let jsme se snažili dokázat, že je smlouva neplatná a že jsme byli okradeni o 3,5 milionu korun. Vše, co jsme celý život budovali, bylo zneuctěno a kvůli podvodu nemáme nic. Spravedlnosti jsme se ale nedokázali dovolat,“ komentoval hořce Vojtěch, proč v něm bouchly emoce.

V domě se zamkli a pustili plyn

V červnu 2018 se manželé Blatní v domě zamkli, když do něj chtěli vstoupit exekutoři s policistou kvůli nařízené exekuci. Muž na ně po konfliktu u vstupních dveří podle obžaloby namířil plynovou pistoli, a donutil je tím k útěku.

V domě pak muž po domluvě s ženou podle rozsudku odmontoval přívodní plynové trubky ke spotřebičům v šesti místnostech, otevřel i kohout propan-butanové lahve, dům chtěli výbuchem zničit. Na místo dorazila policejní zásahová jednotka a vyjednavač.

Vyjednávání úspěšné nebylo, jednotka proto vpadla do domu. Muž podle obžaloby třináctkrát vystřelil, aby plyn vznítil, pak i zkoušel škrtat zápalkou, neuspěl ale kvůli nízké koncentraci plynu. Jen díky tomu nedošlo při zásahu k tragédii.

VIDEO: Blesk.cz byl v červnu 2018 na místě, kdy Vojtěch Blatný vyhrožoval explozí domu.

Fotogalerie
11 fotografií