„Trestní spis týkající se podezření z korupce na radnici Brno-střed čítá 58 svazků a má 19 840 stran,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

O obžalobě musí olomoucký vrchní státní zástupce rozhodnout do pátku 6. března, kdy uplyne hlavnímu podezřelému Švachulovi roční vazební lhůta.

Případ ohrožuje zásadně celou brněnskou politickou scénu, zejména pak hnutí ANO. Bývalého galeristu prosadil totiž do brněnské buňky přes nesouhlas místních v předchozím volebním období přímo Babišův korunní princ Jaroslav Faltýnek.

Uplácelo se pět let

Detektivové navrhli obžalovat 10 fyzických osob a dvě firmy z trestných činů zločinného spolčení a účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplacení, spáchané ve formě spolupachatelství ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Trestných činů se obvinění podle kriminalistů dopouštěli od konce roku 2014 do února 2019, tedy prakticky celé minulé funkční volební období. Radnici tehdy ovládala koalice ANO 2011, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana Zelených. Politikové zmíněných stran se dnes tváří, že o korupci na radnici neměli tušení.

Cinknuté zakázky nejméně za 328 milionů

Hlavou skupiny byl podle policistů bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (54). Výše úplatků, které si skupina podle kriminalistů rozdělila, je dohromady asi 33,7 milionu korun. Ovlivněny byly podle policie zakázky v celkovém objemu nejméně za 328 milionů korun.

Podle kriminalistů gang systematicky ovlivňoval zadávání veřejných zakázek města Brna, Úřadu městské části Brno-střed, konkrétně odboru investičního a správy bytových domů, Správy nemovitostí městské části Brno-střed a soukromé společnosti, jejímž vlastníkem je statutární město Brno.

Ovlivňované veřejné zakázky měly být zadávány předem vytipovaným subjektům na úkor jiných potenciálních dodavatelů, kteří by se mohli účastnit těchto výběrových řízení za dodržení zákonných podmínek zadávání dotčených veřejných zakázek,“ konstatoval policejní mluvčí Ibehej.

Budou padat další hlavy?

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila loni v březnu. Ve vazbě skončilo pět lidí, za mřížemi dodnes zůstal pouze Švachula. Mezi obviněnými je například i bývalý místostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-střed Petr L.

Hnutí ANO mezitím své členy Švachulu a Petra L. vyloučilo a od případu se distancovalo. Na brněnské politické scéně nicméně od minulého března panuje panika – nikdo totiž neví, co všechno spolupracující obvinění výměnou za nižší tresty prozradili. Není proto vyloučeno další možné zatýkání.

VIDEO: „Je to divadlo, soud ovlivňuje i Zeman.“ David Rath komentoval trest 8,5 let za ovlivňování zakázek.