Upozornili na to opoziční členové kontrolního výboru a vyzvali starostu, aby nová podezření prověřili nezávislí znalci.

Cinknuté jsou podle zastupitelů Karen Kylbergerové (za SPD), Moniky Lukášové (Piráti) a Gabriela Kurtise (Žít Brno) zakázky na obecních bytových domech v hodnotě 140 milionů korun.

„I nejlevnější cenová nabídka na zhotovitele stavby obsahuje i tak absurdní položky jako například 19 kusů interiérových dveří, každé za 56 000 korun. Jejich reálná hodnota přitom odpovídá zhruba devíti tisícům korun,“ popsali zastupitelé praktiky Švachulova gangu.

Firmy „ušily“ nabídky na míru

V dokumentaci k zakázkám se navíc jednotlivé položky úmyslně nerozepisovaly a naopak se kumulovaly. „Nebylo proto jasné, za co všechno radnice dodavateli platí. Zřejmě tak docházelo k nekontrolovatelnému prodražení staveb,“ zmínil zastupitel Kurtis.

K zakázkám se navíc dostaly jen „spřátelené“ firmy, které dostaly předem potřebné informace a podle nich zkonstruovaly své nabídky do soutěže.

Rozsáhlá korupce při zadávání veřejných zakázek se týká desítek tendrů. Největší a nejznámější stavbou, kde Švachulův gang podle vyšetřovatelů vybíral výpalné, je rekonstrukce městské tržnice na Zelném trhu. Ta podražila z plánovaných 45 milionů na 70 milionů korun.

Podivná je i modernizace budovy Nádražní 4, tu však stihla po provalení skandálu radnice na poslední chvíli stopnout.

Desítky milionů létaly vzduchem

Podle detektivů působila na radnici Brno-střed organizovaná zločinecká skupina v čele s bývalým místostarostou Jiřím Švachulou (dříve ANO). Celkem devět lidí ovlivňovalo veřejné zakázky za 180 milionů korun a inkasovalo z nich desátky. Mezi sebe si měli rozdělit z veřejných peněz úplatky za 17 milionů korun, sám „kápo“ Švachula inkasoval podle detektivů 8,8 milionů korun.

Celkové škody jsou zřejmě vyšší a mohou dosáhnout stovek milionů korun. „Okruh vyšetřovaných zakázek se rozšiřuje,“ upozornil dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Obviněným hrozí až 16 let basy.

Ve vazbě zůstávají kromě Švachuly tři další lidé, ostatní vyšetřují policisté na svobodě. Z vazby byl naposled  výměnou za spolupráci propuštěn šéf společnosti KROS-stav Lubomír S. Čtyři vazebně stíhaní muži dál dodržují mafiánský zákon omerty a mlčí jako hrob.

VIDEO: „Je to divadlo, soud ovlivňuje i Zeman.“ David Rath komentoval trest 8,5 let za ovlivňování zakázek.