Na začátku dubna zajistili celníci v Praze na poště dvě zásilky směřující do USA. Balíky obsahovaly domácí pekárny, v nich ale byly ukryty více než čtyři kilogramy látky MDMA ve formě krystalů. Ta se používá pro výrobu tablet extáze.

„Celníkům se podařilo vypátrat člověka, který se na odeslání zásilek podílel. Ke stejnému podezřelému se dopracovali v rámci vlastního šetření i kolegové z brněnského Protidrogového oddělení,“ řekla mluvčí celníků Lada Temňáková. Nitky případu se pak postupně sbíhaly u skupiny dealerů z Brněnska.

Video
Video se připravuje ...

Mladíci z Brna rozesílali do světa obří zásilky drog. Celní úřad pro JMK

Kšeftovali i s Američany a Australany

Při vyšetřování celníci spolupracovali také s DEA, což je jeden z federálních policejních orgánů Spojených států amerických, který se zabývá bojem proti pašování a distribuci drog.

Řada zásilek odesílaných z různých pošt v republice, ale i z nedalekého příhraničí sousedních států, směřovala právě do USA, některé i do Austrálie.

Celníci postupně identifikovali šest lidí podílejících se na nelegálním dovozu, vývozu a distribuci návykových látek.

„Zajistili jsme dvě garáže v Brně, které sloužily jako distribuční sklady. Hlavní organizátor i ostatní členové skupiny pocházeli z Brna venkova,“ upřesnila mluvčí Temňáková. Všichni zadržení jsou Češi. Zátah probíhal i v noci, takže muže zásahovka pozatýkala v peřinách a v trenýrkách...

„Velká rána“ při domovních prohlídkách

Při domovních prohlídkách v Brně i na venkově úřady zabavily na 30 000 tablet extáze, 12 kilogramů MDMA ve formě krystalů, 2,5 kilogramu kokainu, 195 gramů metamfetaminu, 850 tripů LSD, 433 828 korun a 1350 eur v hotovosti. „Zajistili jsme i dvě osobní vozidla, mobilní telefony, výpočetní techniku a řadu listinných a jiných důkazů,“ shrnula Temňáková.

V policejních celách skončilo šest lidí. Pěti z nich již policie sdělila obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě, že budou uznáni vinnými, hrozí jim 10 až 18 let kriminálu a propadnutí majetku.