Tomeček se snažil hodonínský rozsudek z konce května u krajského soudu snížit slibem, že nastoupí odvykací léčbu na drogy. Soudkyni Markétě Jirsové jej tlumočil jeho právník. Sám obžalovaný se přelíčení nezúčastnil. Z věznice požádal, aby se soud konal bez jeho přítomnosti.


Soudkyni neobměkčil. Doplatil na to, že předchozí šanci, kterou dostal, zneužil. V roce 2014 byl totiž za výrobu pervitinu odsouzen na pět let vězení. Z věznice byl propuštěn o dva roky později s podmínkou, že se dalších pět let vyvaruje trestné činnosti. To se ale nestalo.

Minimálně od listopadu 2017 do prosince 2018 vyráběl pervitin nejméně ve 30 případech,“ upozornila soudkyně Jirsová, a to přesto, že byl v podmínce. Souhrnný trest stanovený okresním soudem není proto nijak přísný,“ zdůraznila soudkyně.


Tomeček podle vyšetřovatelů vyrobil nejméně 250 gramů pervitinu, čili cca 2 500 dávek. Jedna dávka se u narkomanů prodává podle čistoty drogy za 200 až 300 korun. Pervitin, známý také jako metamfetamin, piko, péro, perník, czeko či haf haf je vysoce návyková droga a snadno může uživatele při předávkování zabít.

VIDEO: Dostat se ze závislosti na tvrdých drogách je velmi složité.
Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Růžička (40) byl 20 let závislý na pervitinu. Nyní na riziko závislosti upozorňuje studenty. Hynek Zdeněk