Při práci by měli být vždy nejméně dva lidé, jeden dole, druhý nahoře. Člověk by si měl zkontrolovat, zda je v hloubce dostatek vzduchu, zda nenarazí na plyn. Pro tento účel si vzít dolů svíčku v kbelíku," říká studnař Rostislav Kvasnička.

„Otázka také je, jaký je stav kamenné výztuže studny. Stačí, aby se uvolnil jeden kámen, dojde k podtlaku a vše se sesype,“ varoval Kvasnička. Právě uvolněný kámen a následný sesyp se patrně stal Josefovi (†26) osudným.

VIDEO: Takhle se hasiči a záchranáři snažili uvolnit zavalenou studnu ve Velkých Pavlovicích, ve které Josef uvázl.

Práci záchranářů sledovala od soboty snad celá obec. Po nálezu těla, v pondělí po 19. hodině, se ulice vylidnila, většina hasičské techniky odjela. Těžce se slova hledala i jednomu z báňských specialistů z Libušína na Ústecku.

„Bylo to náročné a nebezpečné, hlavně vyztužení propadu ve studni. A pak to vybrat ven. Takovou akci nepamatuji,“ svěřil se pro Blesk.cz očividně unavený specialista.

VIDEO: Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška k nálezu těla mladíka a ukončení zásahu.

Vyšetřování potrvá týdny

Zemina muže zavalila v sobotu kolem poledne, když ji chtěl vyčistit. „Podle našich informací došlo k odčerpání vody ze studny, a když byl dole, zhroutilo se to,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Ve studni se navíc objevila i spodní voda.

Policie po ohledání těla mladého muže lékařem a jeho odvoze pohřební službou zahájila vyšetřování. To potrvá minimálně několik týdnů, ke slovu se dostanou i znalci.

„Policisté na místě případ zadokumentovali a nadále jej vyšetřují. Budou především zjišťovat, zda nedošlo k porušení bezpečnostních pravidel a předpisů," uvedl mluvčí Bohumil Malášek.  

VIDEO: Záchranná operace hasičů skončila, mladíka našli ve studni bez známek života.

Fotogalerie
20 fotografií