Zájemce (38) ze Znojemska upoutal inzerát na webovém portálu. Prodejce nabízel necelých 30 let starou Avii za patnáct tisíc korun. Po telefonu se dohodli, že zájemce pošle zálohu pět tisíc korun, aby prodejce zařídil technickou kontrolu a vůz mohl opět vyrazit na silnice. 

„Jakmile peníze převedl na požadovaný účet, přestal s ním virtuální prodejce komunikovat. Nedošlo tedy k předání auta a ani k vrácení peněz,“ popsala konec „výhodné“ transakce policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Stejně dopadl i další kupec (36) z regionu. Tomu šlo o traktor značky Zetor 7211. S prodejcem se v polovině března domluvit na odeslání zálohy, poté se už nedočkal žádné reakce. 

Záloha zmizela v Německu

„Na účet, který je veden v bance se sídlem v Německu, převedl téměř čtyřicet tisíc korun. Potom už jen očekával, že mu přepravní společnost traktor doručí. Do dnešního dne se však nic nestalo, proto se také obrátil na policii,“ řekla policistka.

Vyšetřovatelé oba podvodné případy vyšetřují, pachatelům hrozí až 2 roky vězení. „V souvislosti s těmito kauzami nabádáme k větší obezřetnosti. Nenechte se zlákat podezřele levnými nabídkami a peníze předem cizím lidem neposílejte. Nakupujte u prověřených prodejců. Nedávejte zlodějům a podvodníkům šanci,“ poznamenala mluvčí.

Video: Podvodník s e-shopy s elektronikou