Nehoda se stala před 14. hodinou na křižovatce Masná a Křenová. Trolejbusem cestovalo kolem čtyř desítek lidí, většina se potloukla, někteří si polámali ruce či nohy. Část pasažérů prolétla po nárazu celým trolejbusem a ošklivě se pořezala. Někteří silně krváceli a podle zdravotníků byli v přímém ohrožení života.

„Zraněných je celkem 40, z toho 13 lidí těžce a 27 středně těžce a lehce. Jde o mimořádnou událost 2. stupně, aktivovali jsme traumaplán,“ řekla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Počet zraněných podle ní ale ještě nemusí být konečný, někdo se ještě může přihlásit dodatečně. Na místě byly dvě zraněné děti. Sedm cestujících museli z pokroucených plechů trolejbusu vystříhat hasiči.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se srazila tramvaj s trolejbusem. Srážka si vyžádala několik desítek zraněných Aktu.cz

Vážná zranění řidičů

Mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková pro Blesk.cz řekla, že na zastávce Masná se čelně srazil trolejbus 33 jedoucí ze Slatiny do centra Brna s tramvají, která jela služební jízdu a byla prázdná. „Příčinu srážky vyšetřujeme,“ řekla mluvčí. Nehodu označila za mimořádně vážnou.

Lehce zraněné lidi soustředili záchranáři do evakuačního autobusu. Sanitky rozvezly pasažéry do pěti nemocnic, mezi nimi i dvě děti. Mezi vážně zraněnými byli i oba šoféři. „Oba jsme ošetřili a převezli do nemocnic. U obou jde o těžké zranění nohou," řekla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Zákrok záchranářů na místě havárie trval půldruhé hodiny a byl plně profesionální a organizovaný.

Zranění byli rozvezeni prakticky do všech brněnských nemocnic, počínaje Fakultní nemocnice Brno-Bohunice a konče Dětskou nemocnicí.

Podle informací Blesk.cz se řidič trolejbusu snažil na poslední chvíli vyhnout ženě, která vešla na červenou na přechod s kočárkem. Podle FTV Prima však bezpečnostní kamery ukázaly jinou verzi. Trolejbus z neznámé příčiny plynule, zhruba v 50kilometrové rychlosti, přejel do protisměru, kde srazil se s tramvají. Kočárek na místě činu měl patřit matce, která cestovala v trolejbuse.

„Příčinu havárie vyšetřujeme. Více budeme vědět, až se podaří vyslechnout řidiče,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Policisté informovali, že škoda je asi dva miliony korun.

Krizový štáb v pohotovosti

K havárii vyjel i krizový intervenční tým policie. Frekventovaná Křenová ulice byla po nehodě zcela uzavřena. Okolí křižovatky s Masnou ulicí bylo zavřené i pro pěší.

Omezení se kromě automobilové dopravy dotklo tramvajových linek 8,10 a 12, trolejbusových spojů 31 a 33 i autobusů. „Autobusové linky ve směru z centra objížděly místo nehody ulicí Mlýnskou a ve směru do centra ulicí Hladíkovou,“ řekla mluvčí dopravního podniku Tomaštíková.

Silnici se podařilo zprovoznit po 20. hodině. 

 

Fotogalerie
27 fotografií