„Pachatelé se do domů vloupávají ze zahrad. Berou šperky, hotovost a elektroniku,“ řekl policista Bohumil Malášek. Způsob sériových vloupaček ukazuje na stejné pachatele.

„Vlezli k nám ze zahrady a rozbili skleněné dveře. Ukradli nám peníze a hodinky. Soused byl doma a nic neslyšel,“ svěřila se jedna z obětí.

Podle informací Blesku na jihu Moravy krade organizovaná tlupa. Zloději, kteří nejsou podle všeho místní, operují ve vesnicích mezi Brnem a Břeclaví. Za pár dní vybílili profesionální zloději čtyři domy ve Velkých Němčicích, pět stavení v Syrovicích a další domy v Rajhradě, Rajhradicích, Opatovicích, Blučině, Viničních Šumicích, Pozořicích nebo Sivicích. Některé z nich dokonce i v přítomnosti majitelů!

Obce uvažují o sousedských hlídkách

Profesionální zloději si rádi vybírají stavení v nových satelitních čtvrtích vesnic, kde předpokládají movitější majitele.

Nájezdy na domy přinutily obecní úřady své vlastní lidi varovat. „Dnes v podvečer byly vykradeny během krátké chvíle minimálně čtyři domy. Většinou ze zahrady oknem. Buďte obezřetní,“ vybídla spoluobčany radnice v Syrovicích. Podobně reagovala i samospráva v Blučině.

Někteří lidé z postižených vesnic zvažují, že si sami zřídí sousedské hlídky.

VIDEO: Brněnští strážníci zadrželi zloděje, kteří okradli spícího muže.