„Záchranáři se snažili na místě obnovit životní funkce pacientky. Žena utrpěla polytrauma, vážným zraněním bohužel podlehla ještě před převozem do nemocnice,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

K nehodě došlo na frekventované silnici, během vyšetřování zůstala průjezdná jen jedním pruhem. Úplný provoz se podařilo policii obnovit až po 9. hodině. Dechová zkouška na alkohol byla u šoféra negativní.

K podobné tragédii došlo před týdnem v Letovicích na Blanensku, kde si senior (76) v podvečer zkrátil přechod silnice mimo nedaleký přechod. Muže vzápětí srazil a usmrtil řidič osobního automobilu.

 

Reflexní prvky zachraňují životy

S ohledem na současné počasí apelují policisté na chodce, aby nepodceňovali reflexní prvky na svém oblečení. Platí to i pro místa, kde to zákon nevyžaduje.

Vhodný reflexní prvek skutečně může zachránit život. Řidič, který v noci potká chodce v tmavém oblečení, má zhruba 18 metrů na adekvátní reakci. Pokud je ale chodec vybaven reflexním prvkem, zvyšuje se vzdálenost, na kterou je řidič schopen rozeznat chodce, až na 200 metrů. Tady už vzniká dostatek prostoru na to, aby se chodci bezpečně vyhnul,“ upozornil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.   

VIDEO: Nepozorný řidič kamionu srazil na Vysočině chodce.

Fotogalerie
4 fotografie