Mladík založil první požár jen pár dnů poté, co byl přijat k dobrovolným hasičům. V dubnu zapálil lesní požár poblíž Oslavan. Už o den později hořelo ve stejném lese na jiném místě,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek. Policisté i hasiči už tehdy měli podezření, že požáry někdo založil úmyslně.

Při vyšetřování případu padlo podezření právě na nováčka mezi tamními hasiči. „Vždy byl připraven zasáhnout mezi prvními a při hašení byl velmi aktivní,“ vysvětlil Malášek.

Mladík se zakládáním požárů na čas přestal. V červenci si myslel, že je už klid a v rozmezí sedmi dní lehlo jeho přičiněním při třech dalších požárech pět stohů slámy.

Navíc ještě kradl

To už policisté mladíka „skřípli a ten kápl božskou“. K založení požárů se přiznal s tím, že se chtěl předvést před novými kolegy jako akční hasič.

„Navíc chtěl ohromit přítelkyni, s níž se mu právě rozvíjel vztah. Ke kolegům se ale nakone moc hezky nechoval. Okradl je totiž o dvě motorkářské kombinézy, motopřilbu a další věci, které prodal v bazaru. Nyní je mladík stíhán pro poškozování cizí věci a krádež,“ doplnil Malášek.

VIDEO: Lesní požáry patří pro hasiče mezi ty nejkomplikovanější. Pokud se je včas nepodaří zastavit, rozhoří se do obrovských rozměrů.