„Pod falešnou záminkou, že jde provést revizi kotle, byl vpuštěn do bytu poškozené, kde ji napadl a způsobil jí řezné rány na rukou,“ stojí v obžalobě. Státní zástupce proto Radima Ž. obžaloval ze zločinu vydírání a přečinu porušování domovní svobody. Pokud jej soud shledá vinným, hrozí mu vězení v rozmezí tří až 12 let.

Jakoukoliv vinu ve spojitostí sPetrou Kvitovouvšak podezřelý odmítl. „Já jsem paní Kvitové nic neudělal,“ prohlásil při vazebním zasedání u prostějovského soudu. Případ dostala na stůl soudkyně Dagmar Bordovská. V justičních kruzích je známá pečlivým vedením případů, s důrazem na důkladně provedené dokazování.

Policie během vyšetřování překvalifikovala obvinění

Podle policie Radim Ž. zřejmě nevěděl, že útočí na tenisovou megastar. Kriminalisté původně případ vyšetřovali jako těžké ublížení na zdraví, později jej překvalifikovali na vydírání. Vyloučili přitom, že by se snad tenistka pořezala sama.

Petra Kvitová utrpěla při napadení vážná řezná poranění levé ruky. Dvojnásobnou wimbledonskou šampionku okamžitě operovali specialisté v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Tenistce zachránili šlachy i nervy u všech prstů. Kvitová pak mohla po uzdravení pokračovat v tenisové kariéře.

Šikovný fotbalista s kriminální minulostí

Kdo je vlastně obžalovaný z útoku na českou sportovní ikonu? Ironií osudu také sportovec. Radim Ž. byl oporou fotbalového týmu SK Haňovice, hrající I. A třídu. V posledních šesti zápasech před zatčením vstřelil pět gólů. Stejně, jako byl talentovaným fotbalistou, je i velkým průšvihářem.

Před údajným útokem na tenistku byl v podmínce kvůli tomu, že se podílel jako tipař na přepadávání osamělých důchodců. Měl dát i tip pachatelům, kteří před třemi lety přepadli advokáta v Lysicích na Blanensku. Ti pak svou oběť mučili a obrali o věci za 50 000 korun. Za to si tipař Radim Ž., který má podle policie i vazby na olomouckou drogovou scénu, nakonec odsedí ve vězení 2,5 roku.

Přijde Kvitová osobně k soudu?

Zahájení hlavního líčení nařídila soudkyně na pondělní devátou hodinu ranní. Není zatím jasné, zda se ke Krajskému soudu v Brně dostaví osobně i Petra Kvitová. Soud má k dispozici její výpovědi z přípravného řízení. Při rekognici (poznávání osob v utajení za sklem), údajně s jistotou určila Radima Ž. jako pachatele.

I když osobní neúčast poškozených u hlavního přelíčení nebývá obvyklá, soud může vzhledem k potenciálnímu traumatu z osobního setkání s možným pachatelem povolit pouhé čtení výpovědi ze spisu. Může také poškozenou vyslechnout v utajení z jiné místnosti.

Video: Petra Kvitová na tiskové konferenci po operaci ruky

Video
Video se připravuje ...

Petra Kvitová na tiskové konferenci po operaci ruky iSport TV

Fotogalerie
43 fotografií