Neuvěřitelné sebevědomí a přesvědčivé vystupování zmátlo i vysokoškolsky vzdělané klienty, kterým nevadilo, že nepožaduje plnou moc k zastupování a za desítky tisíc korun na různé úkony nevydává stvrzenky. Když řekl, že potřebuje zálohu na cesty a jednání, ubytování či kolky, lítaly z kapes klientů částky v řádu desítek až stovek tisíc!

„Můj syn mu absolutně důvěřoval i poté, co ve mně začaly hlodat pochybnosti. Ale nechtěl jsem se doma hádat,“ řekl u soudu svědek Bohumil K. (68). Vykutálený podvodník muže i jeho syna oslovil v situaci, kdy čelili insolvenci a měli přijít o střechu nad hlavou.



„Požadoval nejprve garance 1,5 milionu pro úředníky, pak to snížil na 84 tisíc. Další výdaje byly na jízdné, palivo a ubytování,“ doplnil syn Martin s tím, že „služby“ Ladislava N. byly nakonec k ničemu. „Náš dům nakonec získali noví majitelé, nechali nás tam aspoň v nájmu.“

Podvodník se angažoval i v případu otce a syna z Vyškovska, kteří čelili obvinění z vraždy. Od jejich příbuzné, která chtěla, aby je z maléru „vysekal“, inkasoval 400 tisíc. Zatímco otec nakonec vyvázl s podmínkou, syna poslal soud za vraždu na dlouhá léta za mříže.    

Z jiného nešťastníka vytáhl 350 tisíc s příslibem zhodnocení akcií. V síti uvázl i známý vědec, který si podvodníka najal na vymáhání dluhu. Místo toho přišel o 57 tisíc korun.

Tucet podvedených

Celkový účet? Počet podvedených se vyšplhal na 12, původní škoda z šesti milionů spadla na 3,5 milionu. Řadu dalších výdajů ve prospěch Ladislava N. totiž podvedení nedokázali doložit.

Znalkyně, klinická psycholožka Beata Mohammadi Nour v posudku vysvětlila, proč byl muž, který stanul před soudem už osmkrát, tolik úspěšný.

„Obžalovaný je narcistickou osobností, což se projevuje až velikášským sebevědomím, určuje sám pravidla. Snaží se být středobodem pozornosti,“ uvedla v posudku psycholožka. „On sám se divil, že mu tolik lidí uvěřilo, že neměli žádné připomínky. Při sezení mi řekl, že také oni by potřebovali vyšetřit,“ doplnila znalkyně.

Vydával se za onkologa, žena zemřela

Prezentovat se jako právník ale Ladislavu N. nestačilo, vystupoval i jako lékař, který se zaměřuje na onkologii. Slovence Evě K. (†38), která onemocněla rakovinou prsu, tvrdil, že jedna ze společností jeho "bratra" Petra Kellnera vyrábí speciální mast. Slíbil jí i pobyt na specializovaných zahraničních klinikách.

Náklady vyčíslil na stěží uvěřitelných 42 tisíc euro (10 milionů korun), stačil však vyinkasovat jen čtvrtinu, tedy 10 tisíc euro (2,5 milionu korun). Žena letos v květnu zákeřné nemoci podlehla.

Soud označil Ladislava N. za nenapravitelného recidivistu. Ten se na vyhlášení rozsudku na vlastní žádost nedostavil a dal přednost pobytu ve vazební věznici. Kellnerova společnost PPF žádala za poškození dobrého jména satisfakci 257 tisíc korun, soud ji však odkázal na civilní řízení.

Fotogalerie
6 fotografií