Podle obžaloby na konci loňského roku policistu kontaktoval jeho známý, který věděl, že vyšetřuje počítačového hackera ze severní Moravy Petra K. Ten měl vylákat z lidí na falešné faktury takřka 3200 bitcoinů, jejich hodnota by na současném trhu byla bezmála půl miliardy korun.

Jeden policistův známý spolu s druhým obžalovaným Františkem L. policistovi podle obžaloby letos v únoru na hackerův popud nabídli, aby harddisk přinesl nejprve za statisíce, pak za desítky milionů, poté za více než polovinu hodnoty bitcoinů na disku, v přepočtu za 384 milionů korun.

Policista to ale nahlásil kolegům, kteří následně sledovali všechny kroky včetně setkání policisty se samotným hackerem Petrem K. Policistův známý, který ho ohledně disku kontaktoval, je duševně nemocný, proto mezi obžalovanými chyběl.

„Oba naplnili skutkovou podstatu zločinu, motivem bylo získání finančního prospěchu, disk chtěli získat za každou cenu," uvedla v odůvodnění soudkyně Barbora Sýkorová. Doplnila, že není zřejmé, zda se na disku opravdu nacházejí bitcoiny, ale policistovi byly nabízeny. František L. dostal podmíněný trest.

Obhajoba vše sváděla na policejní provokaci. Policisté se podle ní měli aktivně podílet na posílení děje. Petr K. uvedl, že měl za to, že se vše řeší oficiální cestou, podle něj František L. vystupoval jako agent slovenské informační služby. Hacker se proti třem létům ve vězení na místě odvolal.

VIDEO: Rakušan varuje, že hrozbou jsou dnes hackeři.